Nagyot zuhant az Allianz elsõ negyedéves profitja
2011.05.14
Az idei év elsõ három hónapjában mintegy 45 százalékkal csökkent az Allianz nyeresége, köszönhetõen a természeti katasztrófák miatti kárkifizetéseknek, és a befektetések visszaesõ hozamainak.

A legnagyobb európai biztosító társaság adózott eredménye 857 millió euróra esett, ami 46 százalékos visszaesésnek felel meg az elõzõ év hasonló idõszakához képest. A legfontosabb nem életbiztosítási üzletágban 663 millió euró lett a nettó eredmény, amely mintegy 7%-os visszaesést jelent tavalyhoz képest. Mindez 1,66 milliárd eurós mûködési eredmény jelentett, szemben a piac által elvárt 1,73 milliárddal. A bevételek eközben a bázisidõszaki 30,6 milliárd euróról 29,9 milliárd euróra apadtak.

Ami az idei éves tervet illeti, 4,2-4,8 milliárd eurót várnak a nem életbiztosítási üzletágban, míg az életbiztosítási szegmensben 2,2-2,8 milliárd eurós mûködési eredmény a cél. A vagyonkezelési részlegnél 1.8-2.2 milliárd eurós eredményben bízik a cég vezérigazgatója, Michael Diekmann. Csoportszinten ez 7,5-8,2 milliárd eurós mûködési eredményt jelentene.

Komoly csapások érték a céget

Az elõzõ negyedév természeti katasztrófái - japán földrengés és cunami, Új Zélandi ciklon, ausztrál áradás - súlyosan érintették az Allianzot. Egyedül a japán katasztrófa 320 millió dollárjába került, összesen 737 millió euróba kerültek a társaság számára a természeti katasztrófák, amely több mint 30 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbit. A nettó eredményen javított azonban néhány fontos piac javuló mûködési eredménye, és a stabil befektetési eredmények. Az ICBC kínai bankban meglévõ részesedésének értékesítésébõl szintén 522 millió eurós bevétele származott a biztosítótársaságnak.

A vagyon- és balesetbiztosításban a kártérítések és a költségek aránya a díjbevételhez képest 101,3 százalékra romlott, az elõzõ idõszak 100,4 százalékához képest.