Hurrikán mellett zombitámadásra is felkészülnek az amerikaiak
2012.05.11
A vészhelyzetekre történõ felkészülés fontos része a családtagok biztonságba helyezésének egy-egy nagyobb katasztrófa esetén. Az Egyesült Államokban, azon belül is Oregon államban a hurrikánok, árvizek, tornádók mellett azonban már zombi támadásra is felkészítik a lakosságot – persze csak viccbõl.

A szélesebb rétegek figyelmének megnyerése reményében Oregon állam lakásszolgáltatással és kommunális létesítményekkel foglalkozó szervezete arra hívta fel alkalmazottai és családtagjai figyelmét, hogy készítsenek személyes biztonsági terveket arra az esetre is, ha váratlanul húsevõ zombik támadnák meg lakókörnyezetüket.

A szervezet vezetõje szerint ha valaki felkészülten ér egy zombi apokalipszis, úgy minden bizonnyal készen áll egy földrengés, hurrikán vagy akár egy hosszú ideig tartó áramszünet esetére is. Az ötletet egyébként tavaly vetette fel a vezetõ, az amerikai Járványkezelési- és Megelõzési Központ (CDC) számára, amely a lakossági tájékoztató kampányokat finanszírozza.

Az Egyesült Államok számos államában rendeznek úgynevezett biztonsági heteket, amikor az adott területért felelõs állami szervezet postai úton, illetve e-mailben tájékoztatja és készíti fel a lakosságot egy-egy katasztrófa esetére, hasznos tanácsokkal látva el õket az életbenmaradáshoz. Oregonban a mostani felkészítés során zombi apokalipszis esetén szükséges intézkedésekrõl is tájékoztatják az embereket.

A zombi-specifikus elemekkel megfûszerezett biztonsági felkészítés komolyabbik része természetesen fõként a kevébé másvilági katasztrófákra koncentrál: földrengésekre, árvizekre, hurrikánokra és tornádókra. A humoros elemek elsõsorban a lakosság figyelmének megragadását szolgálják.