Tavaszi elõrejelzés: továbbra is magas munkanélküliségre lehet számítani
2012.05.14
A globális növekedés várt gyorsulásával párhuzamosan a második félévtõl megkezdõdhet az európai gazdaság lassú élénkülése – állítja az Európai Bizottság közleményében.

A kibocsátás 2011 végi visszaesését követõen az uniós gazdaság a becslések szerint jelenleg enyhe recessziót él át. Jóllehet a gazdasági és pénzügyi kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanságok továbbra is jelentõsek, a határozott politikai fellépés és az uniós intézményi kereteket érintõ fontos intézkedések hatására 2012 elején csillapodtak a pénzügyi piaci feszültségek, és stabilizálódni látszik a bizalom szintje, amely az elõrejelzés idõhorizontján tovább erõsödhet.

A februári idõközi elõrejelzésben említett, 2012-re vonatkozó várakozások nagy része továbbra is változatlan – a reál GDP az EU egészét tekintve várhatóan stagnálni fog, az euróövezetben pedig 0,3%-kal csökken. 2013 ban az EU egészét tekintve 1,3% os, az euróövezetben 1% os növekedés várható. A munkanélküliség az elõrejelzési idõszakban továbbra is magas marad – az EU ban 10%, az euróövezetben 11%.

A magasabb olajárak és az adóemelések hatásának kifutásával az infláció fokozatosan mérséklõdni fog. Az elõrejelzések szerint folytatódik az államháztartási konszolidáció: a költségvetési hiány 2013 ban az EU ban 3,3% ra, az euróövezetben pedig kevéssel 3% alá csökken. A tagállamok gazdasági helyzetét tekintve jelentõsek a különbségek, egyebek mellett a külsõ pozíciók és strukturális feltételek elmúlt években elõtérbe került nagy eltéréseihez való, jelenleg zajló igazodás tekintetében is.

A tavaszi elõrejelzés kapcsán Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért, monetáris politikáért és az euróért felelõs alelnöke így fogalmazott: „Kilátás van a fellendülésre, de a gazdasági helyzet továbbra is törékeny, és a tagállamok közötti különbségek jelentõsek. Folyik a válság kitörése elõtt és után kialakult költségvetési és strukturális egyensúlytalanságok kiigazítása, bár a gazdasági hangulat továbbra is borús. További határozott lépések nélkül elhúzódó alacsony növekedésre számíthatunk az EU ban. A tartós növekedés feltétele a rendezett államháztartás. A gazdasági kormányzás új, szilárd kereteire építve, a stabilitást és a növekedést elõsegítõ politikák felgyorsításával kell támogatnunk az alkalmazkodást.”

Visszafogott növekedés az év második felében

2011 utolsó negyedévében – és a becslések szerint 2012 elsõ negyedévében is – csökkent az Unióban a gazdasági aktivitás. Az elõrejelzések alapján 2012 második felében fokozatos növekedés veszi kezdetét, amely 2013 ban gyorsulni fog. A fellendülés mindamellett visszafogott marad, mivel a belsõ kereslet növekedését továbbra is több tényezõ akadályozza. A bankok azon szükségszerû erõfeszítései miatt, amelyeket mérlegeik további javítása érdekében tesznek, a közeljövõben is szigorúak maradnak a hitelezési feltételek, jóllehet ez idáig összességében a hitelkereslet is gyenge volt. A háztartási fogyasztás növekedését gátolja a magas munkanélküliség, a lassú bérnövekedés és az infláció, valamint – néhány tagállamban – a háztartások magas eladósodottsága. Folytatódik a magánberuházások visszaesése, ezek tekintetében azonban a bizalom visszatérésének, az alacsony kamatlábaknak és a globális kibocsátás stabil növekedésének köszönhetõen kedvezõ fordulat várható az elõrejelzési horizonton belül. 2012 ben a GDP-növekedés fõ hajtóereje a várakozások szerint a nettó kivitel lesz, 2013 ban azonban már átveheti ezt a szerepet a fokozatosan erõsödõ belsõ kereslet. Ez az elõrejelzés azon a feltételezésen alapul, hogy a válság kihívásainak egyebek mellett a közösen jóváhagyott, határozott politikai intézkedések következetes végrehajtása révén történõ sikeres leküzdésével idõvel erõsödik majd a bizalom.

Összességében a februári idõközi elõrejelzésben említett, 2012-re vonatkozó várakozások nagy része továbbra is változatlan. Idén az éves GDP-növekedés az EU egészét tekintve várhatóan stagnálni fog, míg az euróövezetben 0,3% lesz. 2013 ban az Unió egészét tekintve 1,3% os, az euróövezetben pedig 1% os, szerény növekedés várható. Míg a lassulás minden tagállamot egyaránt érint, a tagállamok növekedési üteme továbbra is eltérõ marad a strukturális alkalmazkodási szükségletek, a finanszírozási költségek és az államháztartás fenntarthatóságának eltérései miatt. Tagállami szinten folytatódik – és az elõrejelzés idõkeretében várhatóan folytatódni fog – a külsõ egyensúlytalanságok korrekciója.

A gazdasági aktivitás lassulásával együtt 2012 ben az EU ban várhatóan 0,2% kal (az euróövezetben pedig 0,5% kal) csökken a foglalkoztatás. A növekedés várt beindulása 2013 ban a munkaerõ-piaci feltételek fokozatos javulásához vezet, ami tartósabb fellendülést eredményez. Az elõrejelzés távlatában a munkanélküliség várhatóan 10,3% körül marad az EU ban, míg az euróövezetben 11% lesz 2013 ban.

Javuló államháztartási helyzet

A kibocsátás 2011. évi lassulása ellenére tavaly jelentõsen javult az EU ban az államháztartások helyzete. A már meghozott konszolidációs intézkedések és az elõrejelzés idõhorizontján belül várható fokozatos gazdaságélénkülés hatására a GDP-hez mért költségvetési hiány további csökkenése várható, az EU ban a 2011. évi 4,5% ról idén 3,6% ra, majd 2013 ban 3,3% ra (a megfelelõ euróövezeti értékek: 4,1%, 3,2% és 2,9%), a tagállamok közötti jelentõs eltérésekkel. Változatlan politikai hozzáállást feltételezve mindazonáltal úgy tûnik, hogy 2013 tekintetében szinte semmiféle strukturális elõrelépés nem várható az EU ban. A GDP-arányos adósság növekedése az elõrejelzés szerint lassulni fog, és 2013 ra eléri az EU tekintetében a 87,2% ot (az euróövezet tekintetében pedig a 92,6% ot).

Az elmúlt néhány negyedévben a fogyasztói árak növekedésének fõ forrása az energiaárak növekedése és a közvetett adók emelése volt; az árak emelkedése irányában ható mögöttes belsõ tényezõk a gazdasági lassulás miatt nem fejthették ki hatásukat. A következõ idõszakban az infláció fokozatos mérséklõdése várható – az áremelkedés üteme 2013 ban várhatóan 1,8% alá esik vissza.

A februári elõrejelzéshez hasonlóan továbbra is dominánsak a GDP-elõrejelzés lefelé mutató kockázatai. A fõ kockázatot az államadósság-válság súlyosbodása, a pénzügyi fertõzésveszély és a hitelkínálat hirtelen beszûkülése jelenti. További komoly kockázati tényezõ az olajárak geopolitikai bizonytalanságok nyomán bekövetkezõ esetleges megugrása. Ezzel szemben a bizalom gyorsabb visszatérése hamarabb bekövetkezõ és kevésbé visszafogott fellendülést eredményezhet, és a világgazdasági növekedés is dinamikusabb lehet a jelenleg becsültnél.

Az inflációs kilátásokkal kapcsolatos felfelé és lefelé mutató kockázatok nagyjából kiegyensúlyozottan oszlanak meg.