Jóváhagyta az EB a pénzintézetek támogatását
2011.06.24
Jóváhagyta az Európai Bizottság csütörtökön, hogy Magyarországon év végéig meghosszabbítsák azt a programot, amely a bankok támogatására, adott esetben feltõkésítésére szolgál.

Szintén engedélyezte az uniós végrehajtó testület - brüsszeli bejelentés szerint -, hogy év végéig érvényben maradjon az a likviditás-támogatási intézkedéscsomag, amelynek keretében a jogosult pénzintézetek kölcsönöket kapnak, hogy tovább hitelezhessenek a reálgazdaságnak - tájékoztat az MTI.

A bizottság mindét esetben azzal indokolta döntését, hogy a program összhangban van a nemzetközi gazdasági válság miatt átdolgozott uniós állami támogatási szabályokkal. A programok ugyanis jól célzott, arányos, továbbá idõben és méretben korlátozott jellegûek, ahogyan azt az unió elõírja.

A banki csomag két, a pénzügyi piacokat stabilizálni szándékozó intézkedést tartalmaz: egy feltõkésítési intézkedést, amely osztalékelsõbbségi részvények fejében új tõkét tesz elérhetõvé a hitelintézetek számára, hogy megerõsíthessék tõkealapjukat az esetleges veszteségekkel szemben.

Továbbá egy garanciaintézkedést, amely ellentételezés fejében a program kezdete elõtt keletkezett, legfeljebb három (kellõen indokolt esetben öt) év futamidejû új tartozásokat fedezhet.

A másik, likviditási program keretében az állam kölcsönöket nyújtott magyar pénzügyi intézményeknek, hogy a súlyos likviditási hiány ellenére lehetõvé tegye számukra a reálgazdaságnak történõ hitelezés fenntartását. A támogatás maximális futamidejû, nem alárendelt és nem strukturált kölcsönök formájában valósul meg.

Ez utóbbi programot Brüsszel jóváhagyásával már kétszer meghosszabbították.