Újabb engedményt adott Kína a biztosítóknak
2012.05.15
Kína biztosítási felügyelete úgy döntött, hogy engedélyezi a biztosítótársaságoknak, hogy a vállalati kötvények szélesebb körébe fektessenek, és enyhít a részvény- és ingatlanbefektetések korlátozásán is.

A Kínában mûködõ biztosítótársaságok a jövõben nagyobb szabadságot élveznek a magasabb hozamot biztosító befektetési eszközök kiválasztásában, így nagyobb szerephez juthatnak a pénzügyi rendszeren belül – írja a Reuters hírügynökség.

Korábban a biztosítók fedezetlen kötvényeket nyílt aukción vehettek csak, mostantól azonban – a kínai biztosítási felügyelet honlapján megtalálható közlemény szerint - ún. könyvépítési eljárásnak megfelelõen tehetik meg ajánlataikat.

A közlemény a részvény- és ingatlanbefektetésekre vonatkozó szabályok enyhítésérõl is szót ejt, lehetõvé téve a biztosítók számára hogy különbözõ leányvállalataik forrásait vegyék igénybe ilyen beruházásaikhoz. Az infrastrukturális kötvények, illetve ingatlan befektetéseken alapuló új biztosítási termékek kibocsátásának jóváhagyási folyamatát is tisztázza a dokumentum.

A kínai pénzügyi felügyelet az elmúlt években igyekezett diverzifikálni az ország pénzügyi rendszerét, megszûntetve a banki hitelezés dominanciáját, és javítani a tõkeallokációt az intézményi befektetõk bázisának kiszélesítésével.