Újabb figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat
2013.03.25
A havazás és a hófúvás miatt keddre már szinte az ország egész területére elsõ-, illetve másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Két megye - Komárom-Esztergom és Békés - kivételével mindenütt számítani lehet veszélyes idõjárási jelenségre.

Narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint Budapestre adtak ki a várható erõs hófúvás miatt. Pest megyére és a fõvárosra emellett a havazás mennyisége miatt elsõfokú figyelmeztetést is kiadtak. A többi megyében a gyenge hófúvás, illetve a rövid idõ alatt lehulló sok hó miatt elsõfokú figyelmeztetések lesznek érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfõ kora esti, az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetõ elõrejelzésében azt írta: a további havazásból kedd reggelre a Dunántúl nagyobb részén és az Alföld nyugati felén jelentõs (15-25 centiméteres) hótakaró alakulhat ki.

A Tiszántúlon a délkeleti határ közelében vegyes formájú csapadék is valószínû, az ország többi részén (Kisalföld, Alföld keleti fele, Észak-Magyarország) 5-15 centiméternyi hó hullhat. Kedden napközben megszakításokkal várható gyengébb havazás, majd késõ délutántól délnyugat felõl újabb hullámban valószínû intenzívebb havazás - tették hozzá.

Kiemelték továbbá, hogy az élénk északkeleti szél több helyen hordhatja majd a havat. Kedd hajnalig az Alföld északi, északnyugati részén (Jász-Nagykun-Szolnok megyében és térségében, valamint Pest és Heves megye déli részén) gyakrabban lesz erõs a szél. Kedden napközben országszerte veszít erejébõl a szél, de fõként az említett észak-alföldi tájakon még számítani lehet élénk, idõnként erõs szélre és hófúvásra - írta a meteorológiai szolgálat.