Elemzõi vita: milyenek a viszontbiztosítói kilátások?
2011.06.24
Miközben abban minden elemzõ egyetért, hogy a legnagyobb viszontbiztosítói részvények könyv szerinti értékük alatt forognak, arról még nincs konszenzus, hogy milyen irányt vesz a jövõben a piac.

Három vezetõ elemzõ szólalt fel többek között az amerikai nem-életbiztosítási aktuáriusok társasága, a Casualty Actuarial Society viszontbiztosítással foglalkozó szemináriumán, Philadelphiában. Meyer Shields, a Stifel Nicolaus & Co. elemzõje, Gregory Locraft, a Morgan Stanley ügyvezetõ igazgatója és Dean Evans, a Keefe Bruette & Woods részvényelemzõje alapvetõen egyetértett a viszontbiztosítási piacot befolyásoló tényezõkkel, azonban az ágazat fejlõdési irányában némileg különbözõ véleményt alkottak. Evans óvatosságra intett, Locraft pozitív jövõképet festett, míg Shields a többségnél optimistább prognózist vázolt fel.

Elemzésükben két fontos pontot emelt ki mindegyik szakértõ: az egyik a biztosítási díjak jelenlegi alacsony szintje, továbbá a viszontbiztosítók által becsült kárigények nagysága, amely évek óta csökkenést mutat.

Az elmúlt években a biztosítók és viszontbiztosítók egyaránt csökkentették díjaikat, a befektetõk többsége azonban már díjemelést vár. Locraft szerint a Wall Street mindig valami nagyon rosszra vár, mielõtt vásárolni kezd. A viszontbiztosítók nyereségét az utóbbi években a tartalékok csökkentése húzta felfelé, miután a társaságok szerzõdéseik kockázatának újrabecslése során jellemzõen egyre kisebb várható kárkifizetést jósoltak a meglévõ szerzõdéseik után. Ez az eredményekre rövid távon pozitívan hat, ugyanakkor a tartalékok csökkentése egy váratlan esemény kapcsán óriási bajba sodorhatja a cégeket. Locraft szerint ráadásul a befektetõk nem szívesen fektetnek olyan cégbe, ahol a tartalékemelés nem párosul díjemeléssel.

Evans szerint azonban számos érv szól a viszontbiztosítói részvények mellett. Egyrészt jelenleg könyv szerinti értékük 85-90 százalékán forognak, amely jóval alacsonyabb a hosszú távú 120-130 százalékos átlagnál. Továbbá a viszontbiztosítók stabil tõkehelyzettel, rendezett mérleggel rendelkeznek, így sikerült elkerülniük 2008-ban a piac összeomlását is. Evans szerint fúziók is várhatóak a piacon, amely szintén viszontbiztosítók részvényértékét.

Természetesen aggodalmának is hangot adott a Keefe Bruette & Woods részvényelemzõje, felhívva a figyelmet a társaságok alacsony befektetési hozamaira, amit a díjbevételek kárrendezésig történõ befektetésén realizálnak. A katasztrófák viszontbiztosításán kívül egyéb viszontbiztosítói ágazatokban nincs jele a díjak emelkedésének, elõbbi esetében azonban a bevételek nagy részét elvihetik a mind gyakoribbá váló katasztrófák utáni kárkifizetések. Ráadásul az elemzõ szerint a társaságok túlzott katasztrófa-kockázatnak vannak kitéve, különösen Floridában.

Locraft egyetértett a fenti gondolatmenettel, azonban véleménye szerint ezek már be vannak árazva a részvényekbe, ráadásul az új RMS hurrikán-modellnek köszönhetõen a cégek jobban fel tudják már becsülni egy esetleges katasztrófa kárait.

Shields szerint a viszontbiztosítók pozitív értékelése a biztosítási brókercégeknek – a három legnagyobbnak, Aon/Benfield, Guy Carpenter és Willis – is elõnyére válik, csakúgy mint a Szolvencia II. szabályozás, amely számos társaságot viszontbiztosítás kötésére fog kényszeríteni, melyek közvetítõi díja a brókereknél csapódik le.