Buffett: nem túl jók a viszontbiztosítói kilátások
2015.12.14
A Berkshire Hathaway lecsökkentette részesedését a Munich Re viszontbiztosítóban, miután a cég milliárdos alapítója megkérdõjelezte a viszontbiztosítások jövedelmezõségét.

A Berkshire már októberben 12%-ról, 9,7%-ra csökkentette a részesedését a Munich Re viszontbiztosítóban, amit most 4,6%-ra vágott vissza. Buffett már a májusi közgyûlésen negatív kilátásokról beszélt a viszontbiztosítások kapcsán.

A Munich Re az idei harmadik negyedévben 29%-os profitcsökkenésrõl számolt be, fõként a befektetési jövedelmek visszaesése miatt. A társaság nettó nyeresége 520 millió euró volt, szemben az elõzõ év hasonló idõszaki 733 millió euróval. A viszontbiztosítói tevékenységbõl 379 millió eurós nyereség keletkezett, ami szintén alacsonyabb az egy évvel korábbi 533 millió eurónál.

A társaság pénzügyi igazgatója az eredmények kapcsán elmondta, hogy a tõkepiaci turbulenciák igen erõsen rányomták a bélyegüket a befektetési eredményekre, ahol az átlagosnál alacsonyabb nyereséget sikerült realizálni az eladások során, a részvények esetében értékvesztés következett be, a származékos fedezeti eszközöknél pedig veszteség keletkezett.