Közeleg a nyaralás: bárki ellenõrizheti, milyen minõségû az európai fürdõhelyek vize!
2012.05.23
Az európai vízparti nyaralás legfontosabb kelléke már biztosított: az Európai Unió területén lévõ fürdõvizek 92,1%-a megfelel a fürdõvizek minõségérõl szóló irányelvben rögzített minõségi minimumelõírásoknak. Ez alól a londoni Serpentine-tó sem kivétel, amely több olimpiai versenyszám helyszíne lesz, itt rendezik többek között a nyílt vízi úszás maratoni távját és a triatlon úszószámát.

A fenti eredmények az Európai Környezetvédelmi Ügynökség és az Európai Bizottság fürdõvizekrõl készült legutóbbi jelentésébõl származnak. A jelentés összesen több mint 22 000 európai tengerparti, tóparti és folyóparti fürdõhely vizének múlt évben mért minõségét tartalmazza.

Janez Potoènik környezetvédelmi biztos így fogalmazott: „Örömmel tapasztalom, hogy Európa fürdõvizeinek általános minõsége továbbra is jó, sõt, tavaly óta még javult is. A vízminõséggel kapcsolatos kérdések az európaiak nagy többségét foglalkoztatják, és többet szeretnének tudni errõl a témáról. Ezért továbbra is törekednünk kell arra, hogy vizeink – legyen szó fürdõ-, ivó- vagy más célt szolgáló vízrõl – minden szabályszerû használatnak megfeleljenek, és hogy a teljes vízi ökoszisztéma egészséges maradjon.”

Jacqueline McGlade professzor asszony, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség ügyvezetõ igazgatója hozzátette: „A tengerparti és egyéb fürdõhelyek vízminõsége az európai polgárok egyik legfontosabb környezetvédelmi ügye. Mivel néhány tagállamban továbbra is problémát jelent a mezõgazdasági vízszennyezés vagy a csatornavíz nem megfelelõ kezelése, ezért még többet kell tennünk a biztonságos és tiszta vizeinkért.”

A jelentés rámutat, hogy a fürdõhelyek 77,1%-a kiváló minõségû, tehát az irányelv legszigorúbb értékeinek is megfelelt; ez a tavalyi évben publikált adathoz képest 3,5 százalékpontos javulást jelent. A tengerparti fürdõvizek 93,1%-a kapott megfelelõ minõsítést, azaz teljesítette a kevésbé szigorú követelményeket; ez 1%-os növekedés. A fürdõvizek kevesebb mint 2%-a volt nem megfelelõ minõségû.

Ciprus, Horvátország, Málta és Görögország fürdõhelyein a vízminõség kiváló, a helyszínek több mint 90%-a a kiváló minõsítéshez szükséges legszigorúbb követelményeknek is megfelelt, míg a maradék a kevésbé szigorú, kötelezõ követelményeket teljesítette. Ezzel szemben Hollandiában, Bulgáriában, Lettországban, Luxemburgban és Belgiumban csupán a fürdõhelyek – különösen az édesvízi fürdõhelyek – viszonylag kis hányada teljesítette az irányelv szigorúbb követelményeit.

Európa legközkedveltebb nyaralóhelyeinek vízminõsége általában jó. A fürdõhelyek több mint 90%-a megfelelt a kötelezõ követelményeknek, Spanyolország, Olaszország és Portugália fürdõhelyeinek 80%-a pedig kiváló vízminõséggel rendelkezik.

Folyamatos a javulás!

Az Európai Unió fürdõvizeinek általános minõsége jelentõsen javult 1990 óta. A fürdõvizek minõségérõl szóló irányelv rendelkezéseinek nem megfelelõ tengerparti fürdõvizek aránya az 1990-es 9,2%-ról 2011-re 1,5%-ra csökkent. A kötelezõ elõírásokat nem teljesítõ édesvízi fürdõhelyek aránya 1990-ben 11,9% volt, 2011-ben viszont már csak 2,4%, amely az eddigi legalacsonyabb érték.

Európában a fürdõzésre használt vizeknek a fürdõvizek minõségérõl szóló 2006/7/EK irányelv elõírásainak kell megfelelniük; az irányelvet 2006-ban fogadták el, rendelkezéseit 2014 decemberéig kell végrehajtani. Az EU minden évben összefoglaló jelentést készít a fürdõvizek minõségérõl, ennek alapját a tagállamok által az elõzõ év végéig beküldött jelentések képezik. Az idei jelentésben a 27 tagállamon kívül Horvátország, Montenegró és Svájc is vizsgálta és jelentette fürdõvizeinek minõségét, a legtöbb ország már az új rendelkezéseknek megfelelõen.

A fürdõhelyek kétharmada tengerparti, míg a maradék tavak vagy folyók partján található. Olaszország, Görögország, Franciaország és Spanyolország területén található a legtöbb tengerparti fürdõhely; míg a legnagyobb számú édesvízi fürdõhellyel Németország és Franciaország rendelkezik.

A laboratóriumok bizonyos baktériumok, például a fekális Enterococcus és Escherichia coli törzsek mértékét elemezték, hogy kimutassák a rossz szennyvízkezelésbõl vagy az állattartásból származó szennyezést. A helyszíneket aszerint osztályozzák, hogy megfelelnek-e a kötelezõ vagy az azoknál szigorúbb értékeknek, avagy egyáltalán nem felelnek meg az elvárásoknak.

Az európai lakosok a WISE-rendszeren (Water Information System for Europe – Európai Vízügyi Információs Rendszer) keresztül tájékozódhatnak kedvenc fürdõhelyük vízminõségérõl. Az oldal használói adatokat tölthetnek le és interaktív térképeket tanulmányozhatnak. A polgárok saját megfigyeléseiket az általuk látogatott fürdõhelyrõl az Eye on Earth honlapon oszthatják meg.