A világ legrégegbbi biztosítója már felkészült az eurózóna összeomlására
2012.05.30
A világ egyik legnagyobb, legpatinásabb biztosítótársasága a lehetõ legkisebbre csökkentette kitettségét a válság sújtotta euróövezettel szemben, felkészülve a blokk közös valutájának összeomlására – közölte a társaság vezérigazgatója a Sunday Telegraphnak.

Richar Ward elmondta, hogy a Lloyd’s már bevezetett egy olyan készenléti tervet, amely az euró alapú szerzõdéseit és befektetéseit más valutákra váltaná, ha Görögország kilépne az eurózónából és ez jelentõs leírásokat tenne szükségessé az 58,9 milliárd eurónyi befektetési portfoliójában.

„Az euróövezet körüli jelenlegi aggodalmak miatt óvatosnak kell lennünk az európai üzleti tevékenységeket illetõen, de az euróban történõ jövõbeli üzletszerzések is erõsen megkérdõjelezõdtek” – fogalmazott Ward a brit újságnak.

„Nem hiszem, hogy Görögország eurózónából történõ kilépése az euróövezet összeomlásához vezetne, azonban fel kell készülnünk erre a lehetõségre is” – véli a biztosítási vezér.

A Lloyd’s tavalyi 23,5 milliárd fontnyidíjbevételének 18%-a származott Európából, fõként Franciaországból, Németországból, Spanyolországból és Olaszországból.

Szerdán a Reuters azt írta, hogy az összes euróövezeti ország készenléti tervet készített arra az eshetõségre, ha Görögország elhagyná a blokkot.

A 324 éves történetre visszatekintõ biztosítótársaságnál mindössze egyszer volt csak példa olyan mértékû kárigényre, mint amit tavaly nyújtottak be a Lloyd\'s-hoz a természeti katasztrófáknak köszönhetõen.