Bekeményítenek a bankok: durva hitelszûke jöhet!
2012.05.31
Egyre szigorúbb feltételekhez kötik a bankok a hitelnyújtást, mind a magánszemélyeknek, mint a vállalkozásoknak – adta hírül az MTI.

A Magyar Nemzeti Bank áprilisi hitelezési felmérése megállapítja, hogy a háztartási és vállalati szektor hitelfeltételei tovább szigorodtak, de a szigorító bankok aránya az elõzõ negyedévhez képest jelentõsen csökkent - hangzott el az MNB tájékoztatóján.

A jelentésben az MNB felhívta a figyelmet arra, hogy drasztikus hitelszûke nemcsak a hitelezési feltételek egyszeri jelentõs szigorítása esetén alakulhat ki, hanem akkor is, ha a szigorítások tartósan fennmaradnak.

A felmérés szerint a bankok jelezték, hogy a háztartások hitelezésében némi korrekció várható a végtörlesztés idején kialakult szigorú hitelezési feltételekben. Ugyanakkor a vállalati körben nem várható hasonló fordulat: a bankok a következõ félévben is a hitelezési feltételek szigorodására számítanak.

A bankok a 2008 õszén kipattant válság óta egyre csak szigorítják vagy fenntartják a szigorú hitelfeltételeket. Miközben a régiós országokban már javában nõ a hitelek állománya, addig Magyarországon szüntelenül esik vissza. A külföldi anyabankok közben két év alatt 3500 milliárd forintot vontak ki a magyar bankrendszerbõl.

A két jelenségben szerepet játszik a kormány által 2010-ben bevezetett bankadó és a tavaly év végén felkínált végtörlesztés, amelyek sok bankot veszteségessé tettek. A kedvezõtlen üzleti környezet pedig megnehezíti az itteni leánybankok helyzetét, amikor a külföldi anyabankok arról döntenek, hogy melyik országban levõ leánybankjukat finanszírozzák.

A durva hitelszûke veszélyére az MNB egy hónappal ezelõtt is felhívta a figyelmet.