Kiürülnek a görög üzletek polcai?
2012.05.31
A világ két legnagyobb hitelbiztosítója függesztette fel a Görögországba exportáló cégeknek nyújtott hitelbiztosítás nyújtását. A rendkívül szokatlan lépés a görögök eurózónából való kilépése miatti aggodalomnak köszönhetõ – írja a Financial Times.

A világ vezetõ hitelbiztosítója, az Euler Hermes múlt héten jelentette be, hogy korlátozni szándékozik a Görögországgal kereskedelmi kapcsolatban álló vállalkozások exporthitel-biztosítási fedezetét, attól való félelmében, hogy az adóssággal terhelt ország kilép az euróövezetbõl.

Brókerek szerint az Euler Hermes, majd a Coface mostani döntése volt az elsõ olyan eset, amikor a kereskedelmi hitelbiztosítók együttesen vonultak ki egy adott európai országból.

Az Athéni Kereskedelmi Kamara elnöke, Kostis Michalos azt mondta: „Ez egy rendkívül nehéz döntés elé állítja az importõröket: vagy találnak egy másik biztosítót, vagy maguk állják a kockázatokat, amit néhány vállalat minden bizonnyal meg fog tenni.

A biztosítók döntése részben azt a kockázatot tükrözi, hogy a görög importõrök továbbra is euróban lesznek kénytelenek a beszállítóiknak fizetni akkor is, ha Görögország kilép az eurózónából. A német Allilanz biztosító tulajdonában lévõ Euler Hermes az utóbbi hónapokban csökkentette a görög fedezeti szintjét, azonban szerdán azt nyilatkozta, hogy felfüggeszti az új biztosítások megkötését, „mivel a legutóbbi gazdasági fejlemények és a politikai bizonytalanságok lényegesen kockázatosabbá tették a görög exportot.”

„A már megtörtént szállítások továbbra is biztosítottak maradnak. Amint a helyzet javul, az Euler Hermes át fogja gondolni a döntést.” – közölte a társaság.

A másik nagy globális kereskedelmi hitelbiztosító, a franciaországi székhelyû Coface szerdán közölte, hogy már hét hónappal ezelõtt megszûntette az új szerzõdések megkötését.

A görög import az elmúlt két évben jelentõsen csökkent a hitelszûke és a drasztikus belsõ kereslet csökkenése következtében. Az import termékeket értékesítõ kiskereskedelmi üzletek mintegy 20%-a bezárt Görögországban a görög kereskedõk szövetsége szerint. Michalos úgy látja, hogy a szupermarketek polcain már most hiányoznak bizonyos termékek.

Egy háztartási szerelvényeket importáló cég vezetõje újságíróknak az mondta, hogy ez a helyzet tovább rontja a görög vásárlók helyzetét, és erõsíti azt az ördögi kört, amibe Görögország került. Egy papír termékeket importáló szerint az elmúlt két évben a görög importõrök a korábban 90 napos fizetési határidõ helyett az áruátvételkor történõ azonnali fizetésre tértek át, sõt egyes esetekben már a szállítás elõtt megtörténik az áru kifizetése. A hitelbiztosítók lépését csak egy újabb csapásnak nevezte a vállalkozó.

Hitelbiztosítást és kezesi biztosítást nyújtó nem állami tulajdonú cégek nemzetközi szövetségének (ICISA) ügyvezetõ igazgatója, Robert Nijhout úgy véli: „Görögország – és általában egész Dél-Európa – aggodalomra ad okot. 2011-ben kifizetéseink mintegy 30%-kal emelkedtek, részben az Európában keletkezett veszteségek következtében.”