Bizalmatlansági indítvány a Generali vezére ellen
2012.06.01
Az olasz biztosító óriás részvényei mintegy 3%-kal emelkedtek a pénteki korai kereskedésben, miután felröppent a hír, hogy a szombati rendkívüli ülésen leválthatják a jelenlegi vezérigazgatót, Giovanni Perissinottot.

A befektetési bankként mûködõ Mediobanca részvényei 2%-kal emelkedtek, Milánó blue-chip indexe pedig 0,21%-kal emelkedett.

A Reutershez eljutott levélbõl, amelyet a Generali elnökségének címeztek, kiderül, hogy a legjelentõsebb befektetõ, a Mediobanca ki szeretné szorítani a vezérigazgatói székbõl Perissinottot, aki ez ellen azzal védekezett, hogy a lépés destabilizálná Olaszország legnagyobb pénzügyi csoportjának helyzetét, fõleg a mostani nagy piaci volatilitás idején.

A részvények ugyanakkor szárnyalni kezdtek a hír hallatán, ami arra utal, hogy a befektetõk örülnének egy új vezetõnek. Fel is reppent már a hír, hogy a Zurich Insurance Group ügyvezetõje, Mario Greco lehetne az utód. A Reuters kezébe került levélben Perissinotto azt írja, nem áll szándékában elfogadni a Mediobanca bizalmatlansági indítványát, nem hajlandó benyújtani lemondását.

A Mediobanca 13,5%-os tulajdoni részesedéssel bír a Generaliban, melyen keresztül az egész olasz pénzügyi szektorra hatással van. A 2001 óta Európa harmadik legnagyobb biztosítója élén álló Perissinotto már korábban összecsapott a Mediobanca vezérigazgatójával, Alberto Nagellel, aki június 2-án, az igazgatósági ülésen bizalmatlansági indítványt fog benyújtani ellene.

Az ügyet ismerõ források a Reutersnek azt mondták, hogy a Mediobanca a befektetõk és az igazgatóság tagjainak széleskörû egyetértését élvezi Perissinotto eltávolítását illetõen. Az olasz média szerint a vezérigazgatót egyedül két igazgatósági tag támogatja.

Elemzõk és brókerek szerint a vezetõváltás hozzájárulhatna a cég részvényeinek emelkedéséhez, amely az év eleje óta 30%-ot zuhant.