Európában utazik? Ezt az alkalmazást mindenképp érdemes letölteni!
2012.06.05
Épp idõben: a nyári szabadságolások, az EURO 2012 labdarúgó-bajnokság és a 2012-es londoni olimpia elõtt az Európai Bizottság olyan okostelefonos alkalmazást dobott piacra, amely elmagyarázza, miként használható az Európai Egészségbiztosítási Kártya.

A kártya révén birtokosa ideiglenes tartózkodás során az EU bármelyik 27 tagállamában, továbbá Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban igénybe veheti az állami egészségügyi ellátást, amennyiben arra orvosi szempontból szüksége van. A kártyát a nemzeti egészségbiztosító bocsátja ki, díjmentesen. A kártya birtokosa ugyanolyan feltételekkel és költségek fizetésével (bizonyos országokban ingyenesen) részesül ellátásban, mint az adott országban biztosítással rendelkezõ személyek.

Mivel az országok egészségügyi rendszere egymástól eltérõ, elõfordulhat, hogy bizonyos szolgáltatásokért egyik országban nem számolnak fel pénzt, másikban azonban igen. A három platformon – iOS, Android és Windows Mobile 7 – futó alkalmazás ismerteti a kártyáról szóló általános tudnivalókat, a vészhelyzeti telefonszámokat, a biztosítás által fedezett kezeléseket és költségeket, a költségtérítés igénylésének módját, valamint a kártya esetleges elvesztése esetén értesítendõ kapcsolattartót. Az alkalmazás 24 nyelven érhetõ el; a nyelvek közti váltás nagyon egyszerû.

Fontos megjegyezni, hogy a kártyát nem lehet az alkalmazással létrehozni vagy letölteni, hanem a helyi egészségbiztosítótól kell beszerzni.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem helyettesíti az utasbiztosítást. A kártya nem jogosít fel magánfinanszírozású egészségügyi ellátás igénybevételére, és segítségével nem fedezhetõk az olyan költségek, mint például a visszaútra szóló repülõjegy, vagy az ellopott/elveszített vagyontárgyak értéke. A kártyával nem fedezhetõk továbbá a kifejezetten orvosi kezelés igénybevétele céljából történõ külföldi út költségei. 

Jelenleg több mint 188 millió európai állampolgár rendelkezik Európai Egészségbiztosítási Kártyával – vagy azt helyettesítõ igazolással – amely az EU lakosságának 37%-át jelenti.

Töltse le az „Európai Egészségbiztosítási Kártya” alkalmazást okostelefonjára az alábbi linkeken keresztül:

iOS: http://itunes.apple.com/be/app/european-health-insurance/id516504241

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.europa.ec.ehic

Windows Mobile 7: http://www.windowsphone.com/hu-HU/apps/661cb16d-630b-4f17-a767-8a75cb695664