Túl rövidtávú a befektetõk gondolkodása!
2012.06.06
A világ gazdag befektetõ és tanácsadóik úgy vélik, ma már a rövid távú befektetõi döntéshozatal az általános – derül ki a World Gold Council felmérésébõl.

Az Arany Világtanács, a piac elsõ számú szakmai érdekképviseleti szervezete nagy vagyonnal rendelkezõ befektetõk, tanácsadóik és ügynökök körében végzett felmérése rávilágított, hogy a befektetõk magatartását manapság elsõsorban rövid távú megfontolások vezérlik.

A megkérdezettek 76%-a szerint mára a rövid távú befektetõi döntéshozatal vált egyfajta normává. Marcus Grubb, a World Gold Council igazgatója szerint „a jelenlegi környezetben, amikor a hagyományos portfoliókezelési ismeretek látványosan nem alkalmazhatóak, a rövid távú döntéshozatal vált normává, mint ahogy az a felmérésbõl is kiderült. A továbbra is bizonytalan piaci kilátások miatt a befektetõk számára a legnagyobb kihívást a külsõ kockázatok kezelésére alkalmas stratégiák kifejlesztése jelenti.”

A felmérésbõl az is kiderült, hogy miként gondolkodnak a befektetõk az euróövezet kilátásairól, a hosszú távú növekedésrõl és a szabályozás hatékonyságáról:

  • A válaszadók 71%-a egyetértett abban, hogy Görögország jövõ májusig elhagyja az euróövezetet, amely jelentõs elmozdulást jelent a néhány hónappal ezelõtti felmérés eredményeihez képest.
  • A megkérdezettek 49%-a szükségesnek, ugyanakkor terhesnek tartja a vagyonkezelési ágazatot érintõ szabályozói módosításokat. A kisebbség – 35% - azonban úgy véli, a szabálymódosítások többet ártottak, mint használtak.
  • A válaszadók 45%-a úgy véli, az európai vagyonkezelõi ágazat reálértéken 2020-ban fog ismét növekedni.