M&A: sok minden hátráltatja a biztosításpiaci konszolidációt
2011.06.28
A túlzott piaci óvatosság, és a biztosítási piac alulértékeltsége sem lendíti elõre a konszolidációt. Nagyobb horderejû összeolvadásokra, és felvásárlásokra nem számít a szakma – derült ki az International Insurance Society torontói szemináriumán.

Hiába tûnik logikus lépésnek a gyenge piaci teljesítmények közepette a biztosításpiaci szereplõk konszolidációja, az elmúlt években az AIG átszervezését leszámítva nem történtek nagyobb összeolvadások, illetve felvásárlások. A miértekre keresték a választ a szakértõk az idei IIS éves szemináriumán is.

A Deloitte Consulting USA igazgatója egy panelbeszélgetés során elmondta: a biztosítási piac mérete alapján megérett a konszolidációra, hiszen csak az Egyesült Államokban több mint 2900 társaság foglalkozik nem-élet, további 1100 pedig életbiztosítással, melyek piaci értéke történelmi mélységeket ért el.
A Morgan Stanley vezérigazgatója szerint a gyenge piaci értékelés okolható az elmúlt évek rendkívül ritka felvásárlásaiért. A nem-életbiztosítási ágazat jelenleg könyv szerinti értéknek 80 százalékán forog, nem csoda, ha ilyen áron kevesen akarnak megválni egy-egy üzletágtól – foglalta össze a helyzetet Greg Locraft. A vezetõ szerint a befektetõk körében nem túl kedvelt a biztosítási ágazat, annak ellenére, hogy az elmúlt években a részvényeik jól teljesítettek, különösen egyéb pénzügyi szektorokkal összevetve. „A biztosítási ágazat egyszerûen nem elég szexi” – mondta Locraft.

Ami az elmúlt évek nagyobb összeolvadásainak hiányát illeti, a Morgan Stanley vezetõje szerint ez nem elhibázott lépés a társaságok részérõl, hiszen M&A után jellemzõen az akviráló cég részvényei gyengülnek. Ennek megfelelõen jobban járnak a társaságok, ha felesleges tõkéjüket inkább az organikus növekedés elõsegítésére, hiteleik rendezésére, vagy részvény visszavásárlásra fordítják, semmint akvizíciókra. „A Wall Streeten kevesen részesítik elõnyben az M&A-t választó cégeket, inkább a részvény visszavásárlókat preferálják” – mondta Locraft.

Szakértõk szerint új piacokra, ágazatokba úgy érdemes akvizíciók, összeolvadások formájában bekerülni, ha elõtte már megvetette ott a cég a lábát organikus fejlõdés útján is, hiszen úgy jóval könnyebb megtalálni a felvásárlandó céget. A megfelelõ cég kiválasztásán túl óriási szerepe van a körültekintõ és gyors integrációnak, a megfelelõ due diligence-nek és a kontrolgyakorlásnak.

A Goldman Sachs igazgatója szerint ezek az ügyeletek erõsen függnek a makro ökonómiai helyzettõl is. Ennek megfelelõen nem várnak jelentõsebb tranzakciókat a közeljövõben, és azok is inkább az életbiztosítási üzletágban lesznek jellemzõek. Megnövekszik ugyanakkor a nemzetközi ügyletek aránya, különösen a nyugati cégek fejlõdõ országokban történõ terjeszkedése formájában, de a kellõ tõkével rendelkezõ feltörekvõ országbeli cégek – így például a kínai bankok – is mind gyakrabban kacsintgatnak majd nyugati irányba, ami fellendítheti az M&A tranzakciókat – véli Tom Vandever.