Hogyan válhat egy luxusnyaralás rémálommá?
2012.06.08
Néhány nappal ezelõtt egy, a sajtóban megjelent hír számolt be arról, hogyan vált a luxusnyaralás rémálommá egy Thaiföldön rosszul lett magyar férfi számára: a külföldi kórházi kezelés 3 millió forintos költségét - érvényes utasbiztosítás hiányában – neki kellett néhány napon belül elõteremtenie. Valójában ez csak egy a számtalan hasonló eset közül, hiszen többmilliós költséggel is járhat, ha a külföldi nyaralás elõtt nem kötünk utasbiztosítást. A Generali csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosítónál (EUB) az indulás napján is gondoskodhatunk a gondtalan vakációról, hiszen a társaság honlapján kényelmesen és gyorsan megköthetõ az utasbiztosítás.

A nyaralás szervezésekor kevesen gondolnak bele, milyen magas költséggel járhat akár csak egy kisebb ambuláns orvosi ellátás egy távoli országban, nem is beszélve a kórházi ápolás magas napidíjáról, vagy a speciális orvosi repülõgéppel történõ szállításról. Éppen ezért sokan biztosítás nélkül vágnak neki az útnak, megspórolva annak költségét, abban bízva, hogy velük nem történhet semmilyen kellemetlenség.

„Európa sok országában már a kisebb ambuláns orvosi ellátásokért is több százezer forintnak megfelelõ összeget kell fizetnünk, ha pedig súlyosabb balesetet szenvedünk, csak a mentés és a kórházba szállítás költsége 250 ezertõl 1 millió forintig, mentõhelikopterrel pedig akár 2 millió forintig is terjedhet. A tapasztalataink azt mutatják, hogy nagy különbségek lehetnek az egyes országok között: bizonyos kórházakban az egynapos kivizsgálás díja is elérheti a 2 millió forintot, ha pedig mentõrepülõvel kell a sérültet hazaszállítani, az Európa területérõl 6-8 millió forintba, a kontinensen kívülrõl pedig 20-25 millió forintba is kerülhet” – mondta el Lengyel Márk, az EUB elnök-vezérigazgatója.

Ha rendelkezünk érvényes utasbiztosítással, ezek a költségek könnyen elkerülhetõk. Ráadásul szükség esetén akár orvosi kíséretet is kaphatunk, itthonról megszervezik a szállás és a repülõjegy átfoglalását, továbbá segítenek a nyelvi akadályok leküzdésében is. Az EUB-hoz több ezer bejelentés érkezik minden nyáron, amelyek több mint fele külföldön bekövetkezõ balesetekkel és váratlan megbetegedésekkel kapcsolatos.

Az orvosi ellátások átlagos díjai 2012-ben (forrás: EUB)

„Tavaly nyáron egy ügyfelünk Spanyolországban szenvedett autóbalesetet és a kórházba szállítását követõen rögtön súlyos mûtétet kellett rajta végrehajtani. Az ezt követõ ötödik napon kezdhettük meg a hazaszállítás megszervezését, de a beteg állapota hirtelen romlani kezdett, újabb háromnapos kezelésre volt szüksége. Ezek után térhetett csak haza Magyarországra, ahol egy fõvárosi kórházban ápolták további két hétig. A spanyol kórházi számla összege végül elérte a 6 millió forintot. – mesélte el egy tavaly nyári esetrõl Lengyel Márk.

A leggyakoribb tévhitek az utasbiztosítások kapcsán:

Az utazási irodák ajánlatai kötelezõ jelleggel tartalmazzák a storno biztosítást, azonban ez a típus csupán a nyaralás meghiúsulása esetén térít, a nyaralás alatt bekövetkezõ balesetek, egészségügyi problémák tekintetében nem jelent biztosítékot. Ezekre a részletekre javasolt már az utazás szervezésekor rákérdezni.
Egyre elterjedtebb szolgáltatás a bankkártyák és hitelkártyák mellé kínált utasbiztosítás. Ezek a termékek általában csak korlátozottan, alacsony értékhatárig térítik a felmerülõ díjakat, így egy hosszabb, távoli országba szóló nyaraláskor mindenképpen javasolt a hagyományos utasbiztosítás megkötése is.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EHC) kiváltása mindenképpen javasolt az uniós tagországokba irányuló nyaralások alkalmával. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy az EHC nem fedezi a  beteg mentõvel vagy mentõrepülõvel történõ hazaszállítását,  és  a magánorvosnál igénybe vett orvosi költségeket sem (az üdülõhelyeken pl. Görögországban, Bulgáriában, Törökországban az ambuláns ellátást jellemzõen magánellátók nyújtják). Továbbá egy hirtelen betegség miatt sokszor nem tud a tervezett idõpontban hazajönni az utazó, ilyenkor újra ki kell fizetni pl. a hazaútra szóló repülõjegy költségét, és ha egy hozzátartozó is kint marad vele, akkor az õ  szállásköltségével és hazautazásával együtt már több százezer forintos olyan rendkívüli költség terheli az utast - amit csak egy utasbiztosítás térít meg, az EHC nem.