EIOPA: romlik az uniós biztosítók fizetõképessége
2012.06.12
A tartósan alacsony kamatok és az eurózóna adósságválsága által kiváltott piaci zavarok következtében az európai biztosítók fizetõképessége romlik – közölte a régió biztosítási szabályozó hatósága hétfõn.

Európa 20 legnagyobb biztosítója összességében jó pénzügyi helyzetben van: tõketartalékuk átlagos nagysága az elõírt minimum 200%-a, azonban a fizetõképességi mutatóik már „kissé csökkenni kezdtek” – olvasható az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) féléves pénzügyi stabilitási jelentésében.

A biztosítók az ügyfelek felé történõ kifizetések teljesítéséhez kötvényekbe, illetve részvényekbe történõ befektetésekkel termelnek jövedelmet. Az ágazat azonban óriási bevételcsökkenést szenvedett, miután a kamatok mélyrepülése az államkötvény hozamokat is lehúzta.

Az iparág tõketartalékait további csapásként érte, hogy az alacsonyabb besorolású kötvények és részvények értéke jelentõsen visszaesett a súlyosbodó euróövezeti válság folytán. A biztosítók azon képességét, hogy kezelni tudják az alacsony kamatkörnyezetbõl eredõ problémákat, alááshatják a kormányok pénzügyi helyzetük stabilizálásával kapcsolatos kudarcai, illetve az ennek következtében elõálló árfolyamkockázat kibontakozása – figyelmeztet az EIOPA. Ezek hatása a felügyelõszerv szerint korlátozott, és valószínûleg csak a helyi biztosítókat érinti, azonban a másodrendû hatások már a nagyobb európai biztosítókra is csapást mérhetnek.

Habár a hétvégi döntés, mely szerint Spanyolország százmilliárd eurós hitelt kap az eurózóna mentõalapjából bankszektora stabilizálásához, hétfõn a piacok emelkedéséhez vezetett, azonban azt a félelmet nem oszlatta el, hogy Görögország kiszorul a valutaunióból, amennyiben a június 17-i választásokon a megszorítások ellen kampányoló pártok gyõznek.

Az EIOPA szerint az alacsony kamatlábak a nyugdíjalapokat is igen hátrányosan érintik. A jelentés külön kiemelte az Egyesült Királyságot és Hollandiát, ahol igen nagyszámú járadékkal meghatározott (azaz DB, defined benefit) nyugdíjalap található, melyeket különösen hátrányosan érinti a mostani piaci zûrzavar. A helyzetet a nemzeti szabályozó hatóságok igyekeznek belföldön kezelni.

Európa 20 legnagyobb biztosítója közé tartozik az Allianz, az Axa, a Generali és a Prudential. A Stoxx 600 európai biztosítási index értéke hétfõn 1,6%-kal emelkedett, azonban még így is 15%-kal elmarad az egy évvel ezelõtti szintektõl.