A biztosítók is örülhetnek az EU tõkepiaci uniós tervének
2015.09.24
Az európai biztosítók több ezer milliárd euróra tehetõ vagyona lehet a fõ célpontja az Európai Unió tõkepiaci uniós tervének, hogy abból minél többet fektessenek vállalatokba és infrastruktúrába – derül ki a szerdán bemutatott dokumentumokból.

Az EU pénzügyi szolgáltatásokért és tõkepiacokért felelõs uniós biztosa várhatóan szeptember 30-án teszi majd közzé azt a cselekvési tervet, ami a 2019-re tervezett tõkepiaci unió alapjainak megteremtéséhez szükséges. A cél az, hogy az európai cégek könnyebben finanszírozási forrásokhoz jussanak, valamint hogy az évek óta tartó stagnálásból való kilépéshez szükséges befektetések beinduljanak.

Az EU már hosszú évek óta irigykedve figyeli az amerikai tõkepiacokat, illetve az ottani finanszírozási struktúrákat, miközben az öreg kontinensen a vállalatok még mindig elsõsorban banki hitelekre támaszkodnak, ami a pénzügyi válság kirobbanása óta meglehetõsen nehézkessé vált.

A hamarosan bemutatásra kerülõ cselekvési terv vázlata eljutott a Reutershez is, amibõl kiderül, hogy milyen lépéseket tart szükségesnek Jonathan Hill a tõkepiaci unió beindításához. Ezek közül számosat már megszellõztettek, többek között a kiváló minõsítésû értékpapírosított jelzálog és egyéb hitelek után képzendõ tõkekövetelmények lazítását.

A dokumentum szerint nem létezik egyetlen olyan intézkedés, ami létre tudná hozni a tõkepiaci uniót, ehelyett egy sor lépésre van szükség, amelyek együttes hatása lesz majd jelentõs. A cselekvési terv szerint a Szolvencia II irányelv is gyors felülvizsgálatra szorul, a januári életbelépés elõtt, hogy az infrastrukturális befektetésekre alacsonyabb tõkekövetelmények vonatkozzanak. Az uniós biztos szerint emellett a bankok infrastruktúra kitettségét is alacsonyabb tõkekövetelménnyel kellene sújtani.

A dokumentum szerint az Európai Bizottság tanulmányt fog készíteni az életbiztosítók és nyugdíjalapok határokon átnyúló befektetéseit érintõ diszkriminatív adózási akadályokról, és ha szükséges, eljárásokat fog kezdeményezni.

Emellett a kockázatitõke-alapok esetében is új szabályozási keretrendszert javasolt jövõre a biztos, ami adózási ösztönzõket is magában foglal majd.

Brüsszel a kisbefektetõket is arra szeretné ösztönözni, hogy több részvényt, kötvényt és nyugdíjterméket vásároljanak, amit a verseny ösztönzésével és a szektorban alkalmazott díjak csökkentésével szeretne elérni. Ezen felül a 2007-2009-es bankválság óta bevezetett új pénzügyi szabályok teljes körû felülvizsgálatára is sor kerül majd, hogy megvizsgálják azok együttes hatását a befektetésekre.

A tõkepiaci unióról

A tervezett tõkepiaci unió a Bizottság elképzelései szerint az európai cégek számára a határok nélküli finanszírozás ígéretét hordozó terv, lényegében a tõke egységes belsõ piaca, amely 2019-re valósulhat meg.

2015 februárjában a Bizottság egy részletes konzultációs dokumentumot (Zöld Könyv) jelentetett meg, amelyben vázolta a Tõkepiaci Unióval kapcsolatos fõbb elképzeléseit, egyben írásos konzultációt folytatott a témával kapcsolatban. Az ennek keretében érkezett véleményeket június 10-én hozták nyilvánosságra, majd nyilvános meghallgatást is tartottak témában.

Ez alapján készült el a mostani részletes akcióterv, amely már tartalmazza azokat a konkrét lépéseket, amelyeket az elõre meghatározott menetrend szerint a Bizottság megkíván valósítani