NAV figyelmeztetés: változások a kérhetõ fizetési kedvezmény benyújtásában!
2012.06.18
Az idei év elejétõl változtak az adóhatóságtól kérhetõ fizetési kedvezmény benyújtásának szabályai - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az adóhatóság hétfõi közleménye szerint az elektronikus bevallás benyújtására kötelezett adózók fizetési könnyítési és adómérséklési kérelmüket kizárólag elektronikus úton terjeszthetik elõ. A papír alapú kérelmek benyújtásával a fizetési kedvezményi eljárás nem indítható meg, amennyiben az adózó elektronikus bevallónak minõsül.

Amennyiben az adóhatóságnak a tényállás tisztázásához, az ügy eldöntéséhez további adatokra van szüksége, az adózónak – tájékoztató levél kíséretében – adatlapot küld ki.

Az elektronikus bevallásra nem kötelezett magánszemélyek a kérelmet az adóhatóság honlapján található adatlapon is benyújthatják, amellyel az elbírálás is felgyorsítható.

A közlemény szerint tavaly több mint 170 ezren kértek fizetési kedvezményt az adóhatóságtól.

Az adózók – fizetési nehézség esetén – kérhetnek részletfizetést vagy fizetési halasztást. A bírság és a pótlék összegét is mérsékelheti az adóhatóság. Sõt, a magánszemélyek – kivételes méltánylást érdemlõ helyzetben, megélhetésük veszélye esetén – akár az adótartozás összegének csökkentését is kezdeményezhetik.