Súlyosan fellépnének a figyelmetlen vezetõkkel szemben
2012.06.18
A brit közlekedési minisztérium nemrég tette közzé azt a konzultációs dokumentumot, amely azt javasolja, hogy a figyelmetlen vezetés is közlekedési jogsértésnek számítson, amely fix büntetést vonna maga után. Az egyéb közlekedési jogsértések után kiszabott fix büntetési tételeket pedig megemelné a kormány.

A brit közlekedési miniszter, Mike Penning szerint a gondatlan vezetéssel kapcsolatban a jelenlegi eljárási folyamat meglehetõsen idõigényes és nem elég hatékony, az új javaslat azonban nagyobb rugalmasságot biztosítana kisebb szabálysértéseket elkövetõ óvatlan vezetõk eseteinek rendõrök által történõ gyors elbírálásában.

A javaslatok között szerepel az is, hogy megemeljék a rögzített büntetési tételeket: 60-ról 90 fontra, a parkolási szabálysértések büntetését azonban nem érintik a tervezett módosítások.

A miniszter hozzátette: 2000 óta számos büntetési tétel nem emelkedett. A mostani intézkedésektõl azt várják, hogy fontos szerepet játszanak majd a közúti közlekedésbiztonság javításában.

2011-ben több mint 16 ezer vezetõt idéztek bíróság elé figyelmetlen, vagy meggondolatlan vezetés miatt – derül ki a brit igazságügyi minisztérium adataiból. Az új javaslatok megfelelõ érvényesítéséhez azonban nagyobb rendõri jelenlétre lesz szükség az utakon.