Indiában már több a dollármilliomos, mint Spanyolországban!
2012.06.18
A globális vagyonkezelõi piac kudarcai ellenére a tehetõs magánszemélyek száma várhatóan évi 20 millió fõvel fog emelkedni, a vagyonkezelõi piac top 10-es listáján pedig India fog elõre menetelni – derül ki a Datamonitor elemzésébõl.

A független piackutató cég 2012-es globális vagyonkezelõi iparági jelentésében arra a megállapításra jutott, hogy az eurózóna válsága, a természeti csapások és a zuhanó tõzsdék miatt tavaly csökkent a vagyonkezelõi piac.

2011-ben a világ 258 millió tehetõs magánszemélye – a Datamonitor meghatározása szerint azok tartoznak közéjük, akik 50 ezer dollárnál nagyobb likvid eszközállománnyal rendelkeznek - a globális felnõtt lakosság mindössze 7,3%-át reprezentálják, azonban a teljes globális likvid eszközállomány 77%-a, 61 ezer milliárd dollár felett rendelkeznek. Összehasonlításképp 2007-ben, vagyis a válság kirobbanását megelõzõ évben likvid vagyonuk 57 ezer milliárd dollár volt. Elõrejelzések szerint 2013 ismét egy nehéz év lesz a globális vagyonkezelõi piacon.

Ugyanakkor India és Kína erõs teljesítménye felfelé hajtották az ázsiai-csendes-óceáni piacokat, amely a jelentés szerint azt vetíti elõre, hogy a régióé lesz a világ legnagyobb vagyonkezelõi piaca. A múlt heti figyelmeztetések ellenére, hogy India elveszítheti a Standard&Poor’s befektetésre ajánlott minõsítését, a jelentés megállapította, hogy 2011-ben India kiszorította Spanyolországot a dollármilliomosok száma alapján felállított toplistáról.

Írország várhatóan újjá fog éledni, és hamarosan felülmúlja a PIIGS néven elhíresült országcsoport (Portugália, Írország, Itália, Görögország és Spanyolország) többi gazdaságát, de erõs teljesítményt várnak a jelentés készítõi az Egyesült Királyságtól és az USA-tól is.

A Datamonitor szerint 2015-ig még az USA marad a tehetõs magánszemélyek legnagyobb piaca, mind a milliomosok számát mind vagyonuk nagyságát tekintve. A 2008-as pénzügyi válság óta az amerikai kormány azonban fokozta elkötelezettségét amellett, hogy az offshore vagyonnal rendelkezõ milliárdosok kivegyék részüket a méltányos adózásból. Ez sokakat arra késztet, hogy offshore vagyonuk legalább egy részét hazaküldjék.

Az eurózóna folytatódó válsága, a kínai gazdaság lassulása és az egyre növekvõ politikai instabilitás a Küzel-Keleten mind olyan tényezõk, amelyek növelik a kiszámíthatatlanságot az elkövetkezõ néhány évben is.

A Datamonitor szakértõi abban bíznak, hogy 2014-re a részvénypiacok is megnyugszanak, amely várhatóan tovább növeli majd a tehetõs magánszemélyek számát, amely évente akár 20 millióval is emelkedhet.