Egészségbiztosítás alacsony jövedelmûeknek: elkészült a kereshetõ adatbázis!
2012.06.19
A tegnapi napon bemutatott új adatbázis több mint 100 olyan egészségügyi biztosítási programot mutat be, melyeket kifejezetten a fejlõdõ országok alacsony jövedelmû lakossága számára fejlesztettek ki.

A már elérhetõ adatbázist a Microinsurance Network egészségügyi munkacsoportja és az Abt Associates amerikai tanácsadó cég, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) mikrobiztosításokkal foglalkozó részlegével szoros együttmûködésben hozta létre.

A nyilvántartást bepillantást enged több mint 40 fejlõdõ ország egészségbiztosítási rendszerébe, és biztosítási konstrukcióiba, továbbá az akadémiai folyóiratok, iparági vezetõk publikációi és a gyakorló szakemberek állításai alapján levont tanulságokba.

Az adatbázis létrehozó szervezet, az Abt Associates munkatársa szerint nemcsak átfogó áttekintést nyújt az egészségügyi mikrobiztosítási programokról, hanem egyfajta élõ dokumentumként, folyamatosan frissülni fog az új kutatási anyagokkal.

Az adatbázisban bemutatott egészségbiztosítási konstrukciók, programok a hagyományos biztosítási elveket követik, azonban a fejlõdõ országok alacsony jövedelmû háztartásainak igényeire szabva, akik egyébként kívül rekednek a nemzeti biztosítási rendszereken, vagy nem engedhetik meg maguknak a hagyományos magán-egészségbiztosításokat.

A mûködõ mikrobiztosítási rendszerek sikereibõl és kudarcaiból számos következtetés levonható: hogyan sikerült elérnie a programoknak a valóban szegény családokat, hogyan érdemes beárazni ezeket a termékeket, hogy azok az ügyfelek számára is értéket képviseljenek, és a termék hosszú távú életképességét is biztosítsák.