Nemzeti egészségbiztosítás lesz Ukrajnában
2011.07.26
Az egészségügyi rendszer reformja után nemzeti egészségbiztosítás kerül bevezetésre Ukrajnában, várhatóan 2015-16-ban – közölte Oleksandr Anischenko egészségügyi miniszter.

A tervek szerint 2012-13-ban kerül elfogadásra a kötelezõ egészségbiztosításról szóló törvény, így 2015-16-tól kezdhet mûködni a megreformált, felülvizsgált egészségügyi rendszer – közölte a miniszter pénteken.

Anischenko megjegyezte, hogy az Egészségügyi Minisztérium eredetileg 2014-re tervezte az új rendszer bevezetését, ezért már el is készítette a szükséges törvényjavaslatot.

A miniszter hozzátette: a parlament a közelmúltban fogadott el egy törvényjavaslatot az egészségügyi rendszer reformját megelõzõ pilot projektekrõl, melyet Kijevben és három másik városban vezetnének be. A törvény szabályozza az egészségügyi intézmények állami, és önkormányzati szintû vezetõinek kinevezését is.

A törvény szerint az orvosi segítség ingyenes lesz, pontosabban költségvetési forrásból fedezik majd azon egészségügyi intézmények és orvosok esetében, akik egyéni vállalkozóként, üzleti alapon végzik tevékenységüket, és az állammal megállapodást kötöttek a szolgáltatások ingyenességérõl.

Korábban az elnök Viktor Janukovics azt mondta, hogy az egészségügyi reform elsõdleges fontosságú közpolitikai ügy, hozzátéve, hogy az állam mindig is az anyaság és a gyermekkor védelmére fog törekedni.