Fitch: egy rendezett görög kilépés nem vág oda a biztosítóknak
2012.06.20
A Fitch Ratings legfrissebb jelentése szerint az európai biztosítási szektornak képesnek kell lennie arra, hogy egy feltételezett görög eurózónából történõ kilépésnek, illetve az ebbõl származó sokkoknak ellenálljon, amennyiben a kilépés rendezett körülmények között zajlik.

A Fitch EMEA régióért felelõs biztosítási vezetõje szerint a legtöbb nagy európai biztosító elhanyagolható közvetlen kitettséggel rendelkezik a görög államkötvényekkel szemben, jellemzõen a saját tõke kevesebb, mint 1%-ával. Ugyanakkor egy rendezetlen görög kilépés lényegesen kedvezõtlenebbül érintené az európai biztosítók minõsítését, hitelminõsítését és eszközértékét is.

A hitelminõsítõ szerint azonban vannak olyan tényezõk, amelyek enyhíthetik az eszközök értékvesztését.

A szabályozóknak is enyhíteniük kellene a szavatoló tõkére vonatkozó szabályokat abban az esetben, ha a pénzügyi eszközök piaci értéke jelentõsen csökkenne, fenyegetést jelentve a biztosítók szolvencia helyzetére – véli a Fitch biztosítási csapatának igazgatója, David Prowse. Az életbiztosítók esetében további fontos tényezõ, hogy bizonyos befektetési veszteségeket képesek ügyfeleikre terhelni. Azonban bármely szabályozói enyhítést, illetve kötvénytulajdonosokkal történõ veszteség-megosztást erõsen korlátozna egy súlyos befektetési veszteség, mivel a biztosítók valamilyen mértékû befektetési garanciát vállalnak ügyfeleik felé – fogalmaz Prowse.

A Fitch elismeri természetesen, hogy a június 17-i görög választási eredmények jelentõsen csökkentik az eurózónából való kilépés rövid távú kockázatát, azonban továbbra is úgy véli, hogy Görögország jelentõs pénzügyi nyomás alatt van, ezért nem zárja ki annak lehetõségét, hogy végül kilép a valutaunióból az ország.