Brüsszel kedvezne az életbiztosítóknak
2012.06.21
Fontolóra veszi az Európai Unió, hogy a biztosítókra vonatkozó Szolvencia II rendszer új tõkekövetelményeit az életbiztosítási piacon csak hét éves bevezetési szakasz után alkalmazza – írja a Portfolio.hu.

Hétéves bevezetési idõszakot alkalmaznának (phasing-in) a meglévõ életbiztosítási szerzõdésekre vonatkozó szabályokban, vagyis nem mentességrõl van szó. Az Európai Tanács és az Európai Parlament július elejéig megszavazhatja a terveket - közölte egy telefoninterjúban Karel van Hulle, az Európai Bizottság nyugdíj- és biztosítási ügyekért felelõs vezetõje a Bloombergnek.

Az eddigi tervek szerint a Szolvencia II-t 2014-ben léptetnék életbe. Alapvetõ célja a biztosítottak érdekeinek védelme a potenciális befektetési veszteségekkel szemben, a biztosítók tõketartalékának növelése révén.

A Financial Times Deutschland szerint a német biztosítók 40%-ának problémája lenne az új szabályoknak történõ megfeleléssel, a legnagyobb piaci értékkel rendelkezõ brit biztosító, a Prudential pedig a szigetország elhagyását helyezte kilátásba, amennyiben a Szolvencia II akadályozná amerikai üzletét.

A hétéves bevezetési idõszak idõt adna az iparágnak, hogy hosszú távú megoldást találjon az alacsony hozamot kínáló befektetési környezetre - nyilatkozta Stephan Kalb, a Fitch Ratings biztosítási minõsítõi csapatának vezetõje.

Az európai biztosítók többségének árfolyama pozitívan fogadta a brüsszeli nyilatkozatot. A brit Aviva árfolyama 3,9, a Prudentialé 1,6 százalékot emelkedett. A francia AXA 0,8%, a holland Aegon részvényei 2,1%-ot drágultak.