A közép-kelet európai régió „varázsa eltûnt”
2012.06.22
A biztosítási szektor kiszámítható szabályozását, a megfelelõ transzparencia biztosítását, az öngondoskodás tudatosítását és az érintettek biztosításokhoz kapcsolódó ismereteinek elmélyítését látják a szektor jelenlegi legnagyobb kihívásainak a hazai biztosító társaságok – írja a Business Online.

2012 legnagyobb kihívásai

A KPMG ötödik, éves biztosítási konferenciáján számos hazai biztosítótársaság, a PSZÁF és a Mabisz szakemberei vettek részt. A kiemelt elõadó dr. Terták Elemér, az Európai Bizottság Belsõ Piaci Fõigazgatóságának fõtanácsadója szerint 2012-re az iparág legnagyobb kihívásai közé tartozik a pénzügyi stabilitás megszilárdítása, a természeti katasztrófák kormányzati kezelése és a demográfiai helyzet alakulása.

A pénzügyi stabilitás megteremtésén belül az adósságválság kezelése, a Szolvencia II és az egyéb szabályozói változások szerepe a leghangsúlyosabb, de a nem-életbiztosításokat terhelõ új biztosítási adónak is fontos pénzügyi következményei lehetnek. A katasztrófák kapcsán az éghajlatváltozás és a hozzájuk kapcsolódó, évrõl évre növekvõ biztosítói kárkifizetések problematikáját boncolgatta az elõadó, a demográfiai helyzet kapcsán pedig a nyugdíjrendszerekre nehezedõ nyomást járta körül.

Változó szabályozási környezet

Kerékgyártó Csaba, a MABISZ fõtitkár-helyettese a biztosítási szektorra vonatkozó EU-s szabályozási környezet jövõbeli alakulásába: az új európai kockázatkezelési és tõkeszabályozási rendszerbe, a Szolvencia II-be, a gender direktívába, a biztosításközvetítõk jutalékával, adat- és fogyasztóvédelemmel, és a szabályozások összhangjával kapcsolatos jövõbeli kihívásokba engedett bepillantást.

A vezérigazgatói kerekasztal résztvevõi kiemelték, hogy a közép-kelet európai régió „varázsa eltûnt”, és Magyarország biztosítási piaca egyre inkább leszakad a többi környékbeli országétól. Pozitívumként említették a résztvevõk, hogy az új biztosítási adó hatálya nem terjed ki az életbiztosításokra, és így nem okoz további nehézséget a hosszú távú öngondoskodás tudatosítása szempontjából. Új, a piac növekedését elõsegítõ lehetõségként azonosították a szereplõk az egészségbiztosítást, a mezõgazdasági- és felelõsségbiztosításokat.

A kgfb-rõl rendezett kerekasztal-beszélgetés résztvevõi nemzetközi kontextusba helyezték a magyar kgfb-piac gyakorlatát, és megfogalmaztak néhány változtatási igényt a hazai piacon: így a direkt kárrendezést, a díjhirdetés liberalizációját és a kgfb-díjak szorosabb állami szabályozásának lehetõségét is körbejárták a résztvevõk.

Az életbiztosítási kerekasztal szereplõi a nyugdíjbiztosításban látják a legnagyobb növekedési lehetõséget, bár kiszámítható jogi környezet esetén az egészségbiztosítási piac is fellendülhet. Az iparági szereplõk véleménye szerint a szektortól túlzott transzparenciát várnak el: miközben a sokmilliós autóvásárlás esetében az üzletkötõi jutalék nem jelenik meg az ügyfél számára, a hozzá kapcsolt pár tízezer forintos biztosítási díjjal kapcsolatban a jogalkotó lényegesen nagyobb átláthatóságot várna el.