Az S&P leminõsítette a Groupamát
2012.06.25
A Standard and Poor’s hitelminõsítõ BBB-rõl BB-re csökkentette a francia biztosítási csoport, a Groupama minõsítését, a társaság gyenge tõkemegfelelési mutatói miatt.

A francia biztosító és leányvállalatai leminõsítésére az után került sor, hogy a hitelminõsítõ felülvizsgálta a csoport üzleti és pénzügyi profilját a vezetés tõkemegfelelési mutatók javítását célzó intézkedései után.

Az S&P megjegyezte, hogy bár az intézkedések helyesek voltak, azonban nem valószínû, hogy elegendõnek bizonyulnak a Groupama tõkemegfelelési szintjének helyreállításához, amely egy befektetésre ajánlott minõsítést lehetõvé tenne a következõ években.

A közleményben az S&P a brit Groupama biztosító felmerült értékesítését is megjegyezte. A tõkemegfelelést helyreállító intézkedések között elsõsorban olyanok szerepelnek, amelyek a biztosító részvény- és ingatlanpiaci kitettségét csökkentik, továbbá néhány tagvállalat értékesítését is kilátásba helyezik. Utóbbiak közé tartozik a Groupama Seguros valamint GAN Eurocourtage brókervállalat értékesítése is, melyet a csoport idén júniusban jelentett be.

Mindezeket összevetve sem érzi azonban úgy az S&P, hogy a Groupamának sikerülne elérnie a befektetésre ajánlott minõsítéshez szükséges tõkemegfelelési szintet a következõ években.

A hitelminõsítõ elmondta, hogy tovább csökkentheti a Groupama minõsítését, amennyiben a szavatoló tõkéje nem javul a vezetõi intézkedések hatására az elkövetkezõ években, vagy ha versenyképes pozíciója a francia biztosítási piacon romlik. Ugyanakkor az is kiemelte, hogy stabilra is módosíthatja a társaság jövõbeli kilátásait, ha a vezetés teljes mértékben végrehajtja a tervezett intézkedéseket, ezáltal stabilizálódik a társaság pénzügyi helyzete.