Van valami, amiben minden európai egyetért
2012.06.26
Az európaiaknak végre sikerült találni valamit, amiben mindannyian egyetértenek: a szuverenitás. Szinte senki nem akar ugyanis lemondani róla – derül ki a Pew Research Center nyolc európai uniós tagországban végzett felmérésébõl.

A kutatásban résztvevõ nyolc tagország többsége ellenzi a költségvetési kontroll EU kezébe történõ átadását. A vizsgálatban résztvevõ 5 eurózónához tartozó ország közül egyedül Olaszország támogatta a nemzetek feletti költségvetési döntéshozást. Görögországban – amely még mindig a csõd szélén táncol az új kormány megalakulása óta is – a megkérdezettek 75%-a ellenzi a költségvetési kontroll brüsszeli pénzügyminisztériumra engedményezését.

A világ nagy része, fõként a dél-európai országok arra várnak, hogy a német kancellár rábólintson a közös kötvényekre, a bankok megmentésére szánt pénzügyi források közvetlen finanszírozási célú felhasználására, valamint arra, hogy az Európai Központi Bank a végsõ hitelezõ szerepét töltse be, vagyis a likviditási válsághelyzetbe került bankokat jegybankpénzzel lássa el, elkerülendõ a bankok összeomlását.

Mindez érthetõ is, hiszen Németország az EU legnagyobb gazdasága, amely az elmúlt 10 évben egy igen exportbarát árfolyamból tudott hasznot húzni. A transzfer-unió megoldaná a geopolitikai aggodalmakat is: a német hatalom túlburjánzását megakadályozná az állandó fiskális teher, míg Kínát megakadályozná abban, hogy még több szavazati jogot szerezzen az IMF-ben azáltal, hogy 3300 milliárd dollárnyi valutatartalékát Európa megmentésére fordítaná. Egy gyenge Németország még mindig jobb, mint egy túl erõs Kína.

Ez azonban nem csak Németországról szól, és még csak nem is Görögországról. A szuverenitás megõrzése ugyanis az euró végét jelentheti, mivel a nemzetek ellenzik a pénzügyi unió, egyben a nemzeti politikai rendszerek feladását, és brüsszeli arctalan bürokraták kezébe adását. Ahogy a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schaeuble a héten elmondta, a további integráció oda vezethet, hogy a népnek, népszavazás útjánk kell döntenie az EU sorsáról, amitõl jelenleg minden politikus retteg.

Ahogy az egyesült Európa ötlete egyre inkább halványodik, a legvalószínûbb lehetõségnek egy néhány országból álló klub létrehozása tûnik, akik bíznak eléggé egymásban ahhoz, hogy szorosabb integrációt alakítsanak ki, néhány ország pedig vissza fog térni nemzeti valutájához. Mindez persze nagyon drága megoldás lenne, de a többi megoldás nem élvezi a nép támogatását.