Tovább aggódhatnak az európai biztosítók: ismét elhalasztotta az EP a szavazást!
2012.06.28
Az Európai Parlament ismét elhalasztotta az eredetileg szeptember elejére kitûzött szavazást az Omnibus II irányelvrõl, amely többek között kimondaná, hogy a Szolvencia II nem 2012. november 1-jén, hanem 2014. január 1-jén lépne hatályba. A szavazás kitûzött új dátuma 2012. október 22.

A késedelem egyéretelmû bejelentésére valójában nem került sor, inkább csendben hallgattak róla a plenáris ülésen, ahol ismét elmagyarázták, hogy a háromoldalú tárgyalások során - amikor az Európai Parlamentnek, az Európai Unió Tanácsának és a Bizottságnak meg kell vitatniuk saját, Omnibus II-vel kapcsolatos tervezeteiket – megvitatásra kerül majd az úgynevezett matching prémium szintje is, melynek eredményeként csökkenne a biztosítók számára elõírt tõkekövetelmény.

Habár a szavazás ismételt elhalasztása komoly nyomás helyez a biztosítókra az új szabályokra történõ megfelelõ felkészülés terén, azonban még mindig nem tûnik lehetetlennek, hogy a társaságok átültessék gyakorlatukba a 2014-tõl életbe lépõ új Szolvencia II szabályokat. Számos ország biztosítói természetesen ezzel nem értenek egyet. Legutóbb például a csehek vetették fel, hogy 2015-re kellene halasztani az új tõkemegfelelési szabályok bevezetését.