Hatezer forintban maximalizálnák a sárgacsekk-adót!
2012.06.28
Fizetési mûveletenként hatezer forintban maximálná a tranzakciós illetéket az Országgyûlés költségvetési bizottságának javaslata, amely az illeték személyi hatályát - meghatározott kivételektõl eltekintve - kiterjesztené a kincstári körben végzett fizetési mûveletekre, továbbá részben bevonná az illetékfizetési körbe a Magyar Nemzeti Bankot is – adta hírül az MTI.

Az Országgyûlés honlapján olvasható módosító javaslat kiemeli az illetékfizetési körbõl a készpénzbefizetést, ugyanakkor kiterjeszteni javasolja a törvény tárgyi hatályát a jegybanki - legalább egynapos, legfeljebb kéthetes - betételhelyezésekre.

A bankközi mûveleteket teljes körûen mentesítené a javaslat az illetékfizetési kötelezettség alól, ahogy az értékpapír-piaci mûveleteket is. A bankközi mûveleteknél a javaslat kiemeli a törvény hatálya alól a pénzforgalmi szolgáltató által más belföldi illetve külföldi pénzforgalmi szolgáltató, pénzügyi intézmény, befektetési vállalkozás, befektetési alapkezelõ, befektetési alap részére vezetett fizetési számla terhére megvalósított fizetési mûveleteket.

Az értékpapír-piaci mûveletek mentesítése érdekében a módosító indítvány pontosítja, hogy az ügyfélszámlán vagy az értékpapírszámlával kapcsolatban egyéb számlán végrehajtott fizetési mûvelet nem keletkeztet pénzügyi tranzakciós illetékfizetési kötelezettséget. Biztosítja továbbá, hogy abban az esetben se keletkezzen illetékfizetési kötelezettség, ha a pénzforgalmi szolgáltató a befektetési szolgáltatást nem maga, hanem kapcsolt vállalkozása útján végzi. Kiemeli a javaslat az illetékfizetési körbõl a csoportfinanszírozás keretében megvalósuló fizetési mûveleteket, ha azt ugyanazon pénzforgalmi szolgáltató bonyolítja le, továbbá a rontott, hibás és egyéb technikai jellegû fizetési mûveleteket.

A javaslat szerint amennyiben az illeték alanya a Magyar Nemzeti Bank vagy a kincstár, az illeték mértéke - illetékfizetési korlát nélkül - az illetékalap egy ezreléke.

Speciális szabály biztosítja, hogy az egynapos jegybanki betét elhelyezésére irányuló lekötési mûvelet esetében az illeték mértéke 0,01 százalék - áll a javaslat indoklásában.

A módosító javaslat az egyértelmû jogalkalmazás érdekében meghatározza a befektetési vállalkozás, befektetési szolgáltatás és az ügyfélszámla fogalmát.

A 2013-as költségvetési javaslat jövõre 283 milliárd forintos bevétellel számol a tranzakciós illetékbõl, amely 2014-tõl 322 milliárdra nõ. A különbség abból adódik, hogy a közteher 2013. január elsején lép életbe, így a januári tétel februárban érkezik meg az államkincstárba.