Újabb utazási iroda jelentett csõdöt
2012.07.03
20 év mûködés után hétfõ délelõtt csõdöt jelentett a szlovák Alex Tour utazási iroda. 125 ügyfele rekedt külföldön – írja a bumm.sk.

A somorjai székhelyû iroda weboldalán jelentette be a csõdöt. Az Alex Tour kint rekedt ügyfeleirõl a Kooperatíva biztosító gondoskodik a Coris vállalattal együttmûködve. A biztosító szerint 44 ember Törökországban, 29 Mallorcán, 24 Korfun, 20 Krétán, 6 Rodoszon, 3 személy pedig Andalúziában maradt.

Az utazási iroda korábban többször is felbukkant a Szociális Biztosító és az egészségügyi biztosítók adóslistáin, áprilisban és májusban két végrehajtási eljárás is indult a cég ellen. Az Alex Tours tavaly 170 ezer eurós hitelt vett fel a Szlovák Takarékpénztárból, hogy fedezni tudja adósságait.

„A tulajdonos valószínûleg túlbecsülte képességeit. Több utazást rendelt meg annál, amennyit képes volt eladni” – mondta Stanislav Macko, az Utazási Irodák és Ügynökségek Szövetségének vezetõje. Elmondása szerint az Alex Tours az utolsó pillanatban még engedményes utakat kínált, de ez sem volt elég a cég megmentéséhez.

Az utazási irodák nehéz idõszakot élnek, az idei szezonban nem nõnek az eladások, sõt, csökken is a kereslet bizonyos utak iránt. Elsõsorban a görög és egyiptomi utakról van szó, a nyaralók tartanak a bizonytalan politikai helyzettõl, és a sztrájkoktól.