Becsõdölt utazási iroda: a biztosító kártéríti az utasokat
2014.06.12
Már az engedélyét is visszavonta a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) a csõdbe ment Sunport Travelnek. Az utazási vállalkozónál a MKEH június 10-én tartott helyszíni hatósági ellenõrzést, ahol megállapították, hogy a Sunport Travel Utazásszervezõ Kft. az utasait az utazási szerzõdésben meghatározott esedékességkor nem utaztatta el és a befizetett részvételi díjakat nem fizette vissza, illetve nem is képes az elõlegek, részvételi díjak visszafizetésére sem.

Az utazási vállalkozó a vagyoni biztosítékát - mely az utazásszervezõi tevékenységéhez kapcsolódóan befizetett elõlegek és részvételi díjak visszafizetésére nyújt fedezetet - az UNIQA Biztosító Zrt-nél kötötte, a biztosíték összege majdnem 28 millió forint. Az iroda saját szervezésû útjaira szerzõdött utasok a kárigényeiket az UNIQA Biztosító Zrt.-nél jelenthetik be - közölte a MKEH.

A Sunport Travel június 6-án pénteken jelentett csõdöt. Az Index.hu információját Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezõk és Utazásközvetítõk Szövetségének (MUISZ) szóvivõje megerõsítette az MTI-nek, és azt is elmondta, az iroda biztosítéka a kalkulációk szerint bõven elég lesz az utasok kártérítésére.

A Sunport tulajdonosai külföldrõl írtak az itthon maradt alkalmazottaknak, hogy jelentsenek csõdöt, és kezdjék meg az egyezkedést a biztosítókkal. A cég Suntimes márkanéven hirdette magát, és kizárólag Törökországba szállított volna utasokat, a portál szerint a most hirtelen külföldre távozott tulajdonosok maguk is törökök.

Molnár Judit tájékoztatása szerint a Sunport Travel nem tagja a MUISZ-nak. A szóvivõ szerint az elsõ mintegy harminc személyes csoport vasárnap indult volna. A szezon egészében 400-450 utast érinthet az utazási iroda csõdje, akiknek a kártérítését a kalkulációk alapján bõven fedezni fogja a Sunport biztosítéka.