Marad a kánikula: négy jó tanács a hõség idejére!
2012.07.03
Hogyan tudjuk megelõzni a hõség okozta legfontosabb problémákat: a túlmelegedést és a kiszáradást – ebben segítenek az ÁNTSZ tanácsai.

A jelenlegi hõséghullám nagyon megviseli az idõsek szervezetét. Ebben a korban már nem mûködik tökéletesen a szervezet hõszabályozó mechanizmusa. Az idõsek kevesebbet izzadnak, nem érzékelik olyan pontosan a környezeti hõmérsékletet, mint fiatalabb korban. A szomjúságot is kevésbé érzik, sokszor nem isznak elég folyadékot, testük könnyebben túlmelegedhet, ami hamarabb vezethet kiszáradáshoz. A folyamatot rontják az olyan idõs korra jellemzõ betegségek, mint például a magas vérnyomás illetve a szív-érrendszeri problémák, esetleges vesemûködési és anyagcsere zavarok, a cukorbetegség. Sok esetben szednek az idõsek vízhajtó gyógyszereket is. Mozgásuk is korlátozottabb, emiatt is nehezebben alkalmazkodnak a hõséghez.

1. A legfontosabb tanács: környezetünk hûtése!

Próbáljuk meg a lakószoba belsõ hõmérsékletét ezekben a napokban legfeljebb 27 fok körül tartani: az ablakot csak éjszaka és hajnalban nyissuk ki, nappal sötétítsünk be. A legjobb erre a külsõ ablaktábla, a zsalugáter, de ha ez nincs, húzzuk el a sötétítõ függönyt, csukjuk be a spalettát! Célszerû, ha van otthon egy szobahõmérõnk, amivel ellenõrizni tudjuk a belsõ hõmérsékletet.

Ha van légkondicionáló, idõnként kapcsoljuk be, de a hõmérsékletet ne állítsuk 27 foknál hûvösebbre és figyeljünk arra is, hogy a hideg levegõ befúvása ne legyen túl erõs. A készüléket szakaszosan használjuk, ellenkezõ esetben ugyanis megfájdulhatnak az izületek.

A ventillátort – ha van otthon – szintén szakaszosan kell üzemeltetni. Fontos tudni, hogy a lapátok csak a belsõ meleg/forró levegõt forgatják, ami még jobban kiszárít bennünket, ezért még több folyadékot kell fogyasztani. Párologtatót is elhelyezhetünk a szobában, a kicsit magasabb páratartalom hûvösebb érzetet kelt.

Nagyon jó hatású, ha egy-egy alkalommal maximum fél órára nedves törölközõt teszünk a homlokunkra, nyakunkra, csuklónkra. Jó hatású az is, ha lábunkat 20-22 oC-os vízben hûtjük. A többszöri, langyos vízzel való zuhanyzást csak a biztonságosan mozgó, jó fizikai állapotú idõskorúaknak javasoljuk, az esetleges elcsúszásos balesetek megelõzése érdekében.

Az idõskorúak sok esetben melegebben öltözködnek, mint azt a külsõ/belsõ hõmérséklet megkívánná. A mostani 35 fok feletti melegben viseljenek szellõs, természetes alapanyagú ruhát, ami segíti a test hõleadását.

2. Fogyasszunk elegendõ mennyiségû folyadékot!

Igyunk akkor is, ha nem érezzük magunkat szomjasnak! Óránként legalább egy pohár folyadék fogyasztása szükséges. Aki vízhajtó gyógyszereket szed, szintén fogyasszon a napi megszokott mennyiségnél egy-másfél literrel több folyadékot.

Fontos, hogy ne csak alacsony sótartalmú vizet, limonádét, teát igyunk, hanem az izzadással elveszített sót is pótoljuk. Egy liter vízbe tegyünk egy fél mokkáskanálnyi sót. Fogyaszthatunk könnyû zöldségleveseket, amit szintén enyhén sózzunk meg.

A jelenlegi tartós hõséghullám idején különösen figyelniük kell azoknak, akik vérnyomás csökkentõket szednek. Esetükben szükséges lehet a gyógyszer adagjának csökkentése abban az esetben, ha nem pótolják a sóvesztést, ellenkezõ esetben ugyanis a szokásos adag nagyobb mértékben csökkenti a vérnyomást, amit rosszulléthez vezethet. A magas vérnyomás betegségben szenvedõk a szokásosnál gyakrabban mérjék/méressék meg a vérnyomásukat!

Az idõs ember csekély rosszullét esetén is hívja fel kezelõorvosát, kérjen tanácsot állapotával kapcsolatban. A korai beavatkozással megelõzhetõk a súlyosabb kiszáradásos állapotok.

3. A nagy melegben csak minimális fizikai munkát végezzünk!

Melegben általában fáradékonyabbnak, bágyadtabbnak érezzük magunkat akkor is, ha alig mozgunk, hiszen szervezetünk a hõleadással jelentõs munkát végez, ami elsõsorban a szívmûködést terheli meg. A kánikulában még az olyan egyszerû hétköznapi tevékenységek is rendkívül megerõltetõek lehetnek, mint a bevásárlás, a gyógyszerek kiváltása, ezért az idõskorúak ezekhez is kérjenek segítséget.

4. Ügyeljünk az élelmiszerek megfelelõ hûtésére!

Ne fogyasszunk tejes, krémes ételeket. A megmaradt ételeket minél elõbb hûtsük le, újra fogyasztás elõtt forraljuk fel vagy süssük át.