Görögök, hollandok és a magyarok értenek a pénzügyekhez!
2012.07.04
Meglepõ eredménnyel zárult az ING biztosító lakossági felmérése, melybõl az derült ki, hogy a vizsgált államok közül pont a csõd szélén álló görögök értenek a leginkább a pénzzel kapcsolatos kérdésekhez, 24 százalékuk felelt meg a teszten. A második helyen a hollandok (22 százalék), a harmadikon a magyarok (15 százalék) végeztek.

A szlovákiai lakosság 80 százaléka azt vallja magáról, hogy ért a pénzügyekhez. Valójában azonban ennek fordítottja igaz, csupán 9 százalékról mondható el, hogy otthon van a pénzügyek terén.

A felmérés 10 európai országot érintett, s többek között egy tesztet is ki kellett tölteniük a résztvevõknek, mely során különbözõ pénzügyi számításokat is el kellett végezniük.

Magyarország után Csehország, Bulgária, Románia és Lengyelország következik a sorban. A szlovákokkal azonos eredményt értek el a spanyolok, míg a törökök 7 százalékkal az utolsók lettek.

Az ING több ázsiai országban is végzett kutatást, ahol lényegesen jobb eredmények születtek. A japánok 44 százaléka, az indiaiak 40 százaléka, míg a koreaiak 37 százaléka ért a pénzügyi dolgokhoz.

A legnagyobb gondot a takarékoskodással kapcsolatos kérdések, így például a kamatszámítás okozták az embereknek.

A kutatásból kiderült, Szlovákia a legspórolósabb államok közé tartozik, csak a hollandok takarékoskodnak még inkább. A szlovákiai válaszadók jelentõs része egy váratlan pénzjutalom több mint felét betenné a bankba.

A megtakarítások terén a törökök végeztek a legrosszabbul, ahol az emberek 61 százalékának semmilyen pénztartaléka nincs.