Vége a Platinum nyugdíjpénztárnak
2012.07.04
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete friss határozatában a Platinum magánnyugdíjpénztárnál elrendelte a tevékenység lezárását, miután a végelszámolás a pénztárnál befejezõdött.

A határozat indoklása szerint a pénztár az alapítási engedélyt 2010. június 24-én engedélyezte, a pénztár még abban az év októberében nyújtotta be a tevékenység megkezdésére vonatkozó engedélyét – írja a Portfolio.hu.

A jogszabályok elõnytelen megváltozása miatt viszont 2011 januárjában a cég visszavonta a kérelmét. A Paltinum tulajdonosai 2011 februárjában tartott közgyûlés szerint a végelszámolásról döntöttek, amelynek végleges lezárására 2010 elsõ negyedévében került sor. Ezt követõen a PSZÁF-nál kezdeményezték az alapítási engedély visszavonását, amit most kapott meg a pénztár.

Mint ismert a Brokernet Csoport a saját vagyonkezelési tevékenység beindítása után azt tervezte, hogy saját pénztárat indít, azonban az idõzítés rajtuk kívül álló ok miatt a legrosszabb idõszakra esett. A kormány 2010 végén döntött úgy, hogy jelentõs átalakítást indít el a nyugdíjpénztáraknál, a visszalépés megnyitása a szankciókkal oda vezetett, hogy 2011 elején a magánnyugdíjpénztárak tagjainak 97 százaléka visszalépett az állami pillérbe.

A mûködési feltételek is megváltoztak, hiszen a mûködésre és vagyonkezelésre levonható költségek jelentõsen csökkentek, ami végsõ soron oda vezetett, hogy jelentõs konszolidáció indult be a szektorban. Egy újonnan alapuló pénztár esetében nem nagyon lehetett más választási lehetõség, mint a végelszámolás.