Veszélyben a költségvetés: nyugdíjbefagyasztás és ingatlanadó segíthet?
2012.07.06
Jelenlegi formájában \"beleköthet\" az IMF a pénzügyi tranzakciós illeték jegybankra történõ kivetésébe, az ugyanis fiktív bevétel, mivel az MNB az államháztartás része, az ott keletkezõ veszteségeket a költségvetésnek kell megtérítenie. A jövõ évi költségvetés szeptemberi zárószavazásáig komoly módosításokat nyújthat még be a szaktárca - mondta a Napi Gazdaságnak Árokszállási Zoltán, az Erste Bank makroelemzõje.

Az elemzõ szerint a kiadáscsökkentés mellé új bevételi forrást kellene találni, bár itt nagyon szûk a kormány mozgástere, hiszen szinte minden mozgósítható területen európai összehasonlításban kirívóan magas a magyar adóterhelés, ahol viszont lehetne bevételt generálni, ott politikailag szûk a mozgástér. A vagyonadón belül az általános ingatlanadó bevezetése jöhet szóba. Az ingatlanadó lehetõsége már most adott, így lehet, hogy a kormány azzal \"próbálkozik\" majd, hogy a helyi önkormányzatok támogatásának további csökkentésével kikényszeríti az alkalmazkodást − véli Árokszállási.

Sem az áfa nem emelhetõ tovább, sem a jövedéki adókból nem lehetne már akkora összeget elõteremteni, ami fedezné a járulékcsökkentést, igaz, a jövedéki adók további emelése még könnyen felmerülhet mint részmegoldás - véli Németh Dávid, az ING vezetõ elemzõje. A bevételi oldalon a társasági adókulcs növelése adhatna még némi mozgásteret a kormánynak − véli a szakértõ.

Az intézkedések jó eséllyel a kiadási szerkezetet is érinthetik, ugyanis, ilyenek lehetnek például a központi költségvetési intézmények vagy az önkormányzatok támogatása, továbbá a szociális támogatások rendszere is, ahova például átsorolhatnak még nyugdíj jellegû tételeket, amelyeket aztán késõbb akár be is lehet fagyasztani, ilyenre példa a korhatár alatti ellátás. De akár a nyugdíjemeléseket is befagyaszthatják, bár politikailag ezt is nehéz kommunikálni − tette hozzá Németh.