Vevõkre vadászik a Generali
2012.07.06
A JPMorgant és a Mediobancat bízta meg a feladattal Olaszország legnagyobb biztosítója, hogy vevõt találjanak a svájci privát banki leányvállalatára, a BSI-re – közölték az esetet ismerõ források a Financial Times magazinnal.

Az akár egy milliárd dollárt is meghaladó értékesítés híre néhány héttel az új vezérigazgató, Mario Greco augusztus 1-jei hivatalba lépése elõtt röppent fel. Nem valószínû azonban, hogy bármilyen döntés szülessen az ügyben azelõtt, hogy Greconak esélye lenne felülvizsgálni az esetleges ajánlatokat – közölte az egyik forrás.

Ha az új vezérigazgató valóban keresztülviszi a BSI eladását, az az elsõ jele lenne annak, hogy valóban a Generali biztosítási tevékenységére szeretne fókuszálni, és a befektetõktõl történõ forrásszerzést a nem alaptevékenységhez tartozó vállalati eszközök értékesítésén keresztül igyekszik elkerülni. Korábban az elemzõk is azt nyilatkozták, hogy hasonló lépésekre lenne szükség a következõ években.

A vállalat gyenge tõzsdei teljesítménye miatt csalódott részvényesek a több mint 30 éve a Generalinál dolgozó, 11 évig pedig vezérigazgatóként tevékenykedõ Giovanni Perissinotto leváltására szavaztak idén júniusban, pozícióját ezek után ajánlották fel a Zurich Insurance Group egyik vezetõjének, Mario Greconak.

A Generali részvényei már akkor 23%-ot emelkedtek, amikor még csak Perissinotto elleni fellépés híre szivárgott ki, bízva abban, hogy Greconak sikerül pozitív fordulatot elérni a Generali mûködésében. Tavaly ugyanis a Generali nyeresége felére csökkent, a görög államkötvény leírásoknak köszönhetõen.

A BSI értékesítésére két céget kért fel a Generali. A milánói befektetési bank, a Mediobanca körülbelül a Generali részvényeinek 13%-át tulajdonolja, így a biztosító egyik legnagyobb részvényesének számít. A JPMorgan négy évvel ezelõtt segített a Swiss Life biztosítónak privátbankja, a Banca del Gottardo BSI-nek történõ értékesítésében.

A tranzakciót követõen a BSI Svájc olasz nyelvû Ticino régiójának egyik legnagyobb privátbankja lett, amely tavaly több mint 78 milliárd svájci franknyi vagyont kezelt. A 139 évvel ezelõtt tevékenységét Banca della Svizzera Italiana néven megkezdõ privátbank székhelye Lugano, amely gazdag észak-olasz ügyfeleknek nyújt szolgáltatásokat.

A bankcsoport azonban az utóbbi idõben jövedelmezõségi problémákkal szembesül. A csoport nettó nyeresége tavaly ugyan 2%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban, azonban jóval elmaradt a 2008-2009 elõtti szintektõl.

A Moody’s múlt héten rontott is a bank hosszú távú hitelminõsítésén, a jövedelmezõségre nehezedõ folyamatos nyomás miatt, melyet a kedvezõtlen makrogazdasági feltételek jelentenek. A hitelminõsítõ arra is figyelmeztetett, hogy az értékesítés után ismét felül kellene vizsgálni a BSI minõsítését, mivel azt az anyavállalat, a Generali minõsítése is befolyásolta.

A Generali és a JPMorgan nem kívánta kommentálni a lap értesüléseit.