Milliárdos mezõgazdasági károk: ismét drágulhat az élelmiszer!
2012.07.09
Több százmilliárd forintos nagyságrendû kárt okozhat a mezõgazdaságban az elmúlt hetek szokatlanul forró idõjárása. A baromfihús 10-15 százalékkal drágulhat, mert a kisebb gabonatermés miatt nõ a takarmány ára - írja a hétfõi Világgazdaság.

\"Akár kétmillió tonnával kevesebb kukorica teremhet idén a forróság miatt, amely már önmagában 100 milliárdos bevételkiesést, és így 30-35 milliárdos jövedelemcsökkenést jelent\" - mondta a Világgazdaságnak Raskó György. Az agrárközgazdász szerint hasonló a helyzet a napraforgó, a repce és a búza esetében is, utóbbiból már biztosan nem lesz meg a 4 millió tonnás országos terméseredmény. \"A hõség számlájára írható termelésiérték-kiesés így biztosan eléri a 200 milliárd forintot\" - fogalmazott.

Ráadásul a kisebb gabonatermés tovább emeli az amúgy is magas takarmányárakat, amelyek a tavalyihoz képest 10-15 százalékkal lehetnek magasabbak az idén.

Mindezt azonban megelõzi az állattenyésztõk közvetlen vesztesége, amely a melegre különösen érzékeny baromfikat érinti. \"Az elsõ nagyságrendi becslés szerint hetente egymilliárd forintot tesz ki csak a baromfitenyésztõk közvetlen kára\" - mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila. A Baromfi Terméktanács elnöke hangsúlyozta: a közvetett költségek még erre fognak rárakódni, és nem látszik egyelõre az idõjárás enyhülése sem.

Az elnök szerint az állami szerepvállalás elengedhetetlen az ágazat egyensúlyának helyrebillentéséhez. \"Azt gondolom, hogy ez egy vis maior helyzet, a közvetlen kárt ezért az államnak kell megtérítenie. Ha ez a segítségnyújtás most elmarad, akkor a termelõk akár 60-70 százaléka is abbahagyhatja a tevékenységét, ami nagyon komoly alapanyag-ellátási problémákhoz vezethet\" - fogalmazott Csorbai Attila.

Szerinte a közvetlen károk megtérítése után a közvetett veszteséget a vágó- és feldolgozóüzemek építik be átadási áraikba. \"Az egyensúly eléréséhez szükséges az is, hogy az üzemek 10-15 százalékkal növeljék átadási áraikat, ami hasonló mértékû fogyasztóiár-emelkedést fog maga után vonni\" - tette hozzá az elnök.

Tartós hõség esetén az egyes gabonák termésmennyisége akár 20-30 százalékkal is elmaradhat attól, amennyire a 32 fok alatti nappali hõmérséklet esetén lehetne számítani - mondta a lapnak Vancsura József, a Gabonatermesztõk Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

Az árakról szólva kijelentette: tavaly a gabonatermelõk a 40 forint feletti kilónkénti búzaár esetén bízhattak abban, hogy megtérül a befektetett költség, az idén azonban az 50 forintos alsó árszinthez ragaszkodnának. Az elmúlt napokban azonban a többi szemestakarmány ára még ehhez a magas szinthez képest is nõtt, és nincs remény az árcsökkenésre ezután sem. A kormányhivatalok júniusi termésbecslése szerint az idén õszi búzát 1,1 millió hektárról takaríthatnak be. A vetésterület tehát 10 százalékkal több az elmúlt évinél, ám az idei termés - az idõjárás szélsõséges volta miatt - így sem éri el a tavalyit.