Szigorít a PSZÁF a takarékszövetkezetekkel szemben
2012.07.11
Az intézményvédelmi szervezetek minõsítése alapján a felügyelet a törvényi minimumhoz képest pótlólagos tõke bevonását írhatja elõ a takarékszövetkezeteknek - írja a Világgazdaság szerdai száma.

Az erõs védelmi képességûeknél 0-20 százalék közötti, a közepeseknél legalább 20 százalék, a gyengéknél legalább 33 százalék többlet tõkekövetelményt szabhat meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Ha pedig egy szövetkezeti hitelintézet egyáltalán nem tartozik intézményvédelmi alaphoz - öt ilyen szövetkezet van -, minimum 50 százalék lehet a szükséges többlettõke.

Binder István, a PSZÁF szóvivõje a lapnak elmondta, hogy a felügyeletet az utóbbi idõszak tapasztalatai - a Jógazda Takarékszövetkezet tavalyi valamint a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet idei fizetésképtelenné válása -, valamint a gazdasági válság következményei ösztönözték az intézményvédelmi szervezetek minõsítésére és a szigorúbb tõkekövetelmények megfogalmazására.

A felügyelet törvények módosítását is megfontolandónak tartja a szövetkezeti hitelintézetek biztonságosabb mûködése érdekében - mondta a szóvivõ. A hatóság szerint ugyanis kötelezõvé kellene tenni a takarékszövetkezeteknek és a hitelszövetkezeteknek, hogy csatlakozzanak valamelyik intézményvédelmi szervezethez, valamint indokoltnak látná, hogy az utóbbiaknak a mostaninál erõsebb jogosítványuk legyen tagjaik ellenõrzésére.