Újabb felhõkarcoló épülhet a a Walkie Talkie, a Sajtreszelõ, a Gém, a Villanyborotva és a Hegyorom mellé
2012.07.12
Egy nagy amerikai biztosító megállapodást kötött London városával, hogy saját felhõkarcolót épít a Cityben, építészetileg is kifejezve ezáltal a nemzetközi biztosítók gyorsan növekvõ jelenlétét a világ egyik legfontosabb pénzügyi központjában, a The Square Mile-n.

A WR Berkley már meg is állapodott a város tervezési hatóságával a Lloyd’s of London irodaházának szomszédságában megépülõ 40 emeletes felhõkarcoló építési terveirõl.

A társaság egyike az USA legnagyobb biztosítóinak, akik közepes méretû vállalatoknak nyújtanak biztosítási szolgáltatásokat. A cég jelenleg európai tevékenységének felfuttatásán dolgozik, Németországban, Írországban, Spanyolországban és Norvégiában rendelkezik irodákkal. A saját felhõkarcoló megépítésének ötletét az ösztönözte, hogy egyre több amerikai biztosító szeretné kiterjeszteni mûködését London központjában, kihasználva a bankok zsugorodó jelenlétét a város irodapiacán.

Idén januárban az Aon írt alá bérleti szerzõdést egy 191 ezer négyzetméteres irodaterületrõl a még építés alatt lévõ, sajtreszelõként emlegetett 47 emeletes, 250 méteres toronyházban, mely a tervek szerint 2014-ben kerül átadásra. Eközben a szintén amerikai Markel Corp. múlt hónapban kötött elõbérleti szerzõdést a másik épülõ toronyházzal, a Walkie-Talkie-val.

A WR Berkley az ötödik építés alatt álló felhõkarcoló lenne a Square Mile-en – magyarul Négyzetmérföld, mivel megközelítõleg ennyi a területe London pénzügyi központjának, ami kb. 2,6 km²-nek felel meg – amely, ellentétben a brit fõvároson kívüli területekkel, igen jelentõs irodakereslettel szembesül. Az épület iránt várhatóan azáltal mutatkozik majd kereslet, hogy számos bérleti szerzõdés 2017-ig lejár.

A város jelenleg óriási átalakuláson megy keresztül, már ami az ingatlanok hasznosítóit illeti. A nagy befektetési bankok többsége áthelyezte központját Canary Wharfba, amely egy kiterjedt bevásárló- és üzleti negyed Kelet-Londonban, a Tower Hamlets kerületben, ahol a teljes személyzetet egy épületben tudják tartani. Emögött nyilván szerepet játszik az is, hogy a City irodabérleti díjai jóval magasabbak: az elsõ osztályú irodák bérleti díjai Canary Wharfban négyzetméterenként évi 36 font körül mozognak, míg a Cityben ugyanez 55 fontba kerül.

A korábbi hagyományos bérlõk távozása megnyitotta az utat más iparágak, mint például a technológiai, média és egyéb üzleti szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások számára. Az új bérlõk közül a biztosítási szektor számított a legnagyobb szereplõnek az idei elsõ félévben. A CBRE ingatlanügynökség nemrégiben készült jelentése szerint jelenleg 13 biztosítótársaság keres irodát London központjában.