Országkockázat: már India is döcög!
2012.07.16
Négy európai ország minõsítését rontotta le a Coface hitelbiztosító legutóbbi országkockázati jelentésében.

A barométer az adott országban mûködõ vállalatok rövidlejáratú kereskedelmi tranzakciókra vonatkozó nemfizetések és fizetésképtelenségek átlagos szintjét méri.
Spanyolország, Olaszország és Ciprus alkotják a Dél-Európára jellemzõ romló gazdasági helyzet miatt nehéz helyzetbe kerülõ országok listáját. A Coface ennek megfelelõen Spanyolország és Olaszország A4-es besorolását negatív megfigyelés alá helyezte, Ciprus minõsítését pedig B-rõl C-re rontotta.

„Spanyolországban az idei elsõ negyedévben jelentõs romlás következett be, fõként az ipari és szolgáltatói tevékenység erõs visszaesésének, továbbá a lakásárak 2007. decemberi csúcshoz képesti 30%-os csökkenésének köszönhetõen. A munkanélküliségi ráta továbbra is folyamatos emelkedést mutat, 2012. márciusában meghaladta a 24%-ot.” – olvasható a Coface közleményében.

Spanyolországban jelentõsen megnövekedett a cégek körében a késedelmes fizetések, és a csõdök gyakorisága, nem csak az építõipari, de az agrár-élelmiszeripari, elektronikai berendezéseket gyártó, vegyipari és kereskedelmi cégek körében is. A lassuló gazdasági növekedés visszafogja az államadósság csökkentését is, így a másodlagos hitelpiacot továbbra is a súlyos feszültség jellemzi.

Olaszországban immár a harmadik egymást követõ negyedévben csökkent a GDP, elsõsorban az ipari tevékenység visszaesése valamint a rekord szintû munkanélküliség miatt.

„Egy olyan környezetben, ahol a reformok következtében egyre nõ a kiábrándultság a lakosság körében, az államadósság komoly fenyegetést jelent, melynek szintje nagymértékben ki van szolgáltatva a piaci várakozásoknak” – közölte a hitelbiztosító.

A Coface rendkívül gyorsan romló fizetési tapasztalatokról számolt be az olasz vállalatok, különösen a kohászati, agrár-élelmiszeripari, építõipari és textilipari cégek körében.

Ciprus volt az ötödik ország az eurózónán belül, amely pénzügyi segítséget kért a monetáris uniótól. A helyzetet a Coface úgy kommentálta, hogy az ország bankszektora jelentõs görög kitettséggel rendelkezik, amely rendszerszintû kockázatot jelent, mivel a kitettség mérleg szerinti értéke meghaladja az ország éves GDP-jének hétszeresét.

A ciprusi építõipar továbbra is jelentõsen szenved az ingatlanpiaci buborék kipukkanása óta, a petrolkémiai ipar eredményeire pedig a villamosenergia-ellátási hibák voltak negatív hatással – állítja a Coface.

A hitelbiztosító aggodalmának adott hangot egyes feltörekvõ országok esetében is. India A3-as országbesorolását, valamint az üzleti környezet A4-es besorolását negatív megfigyelés alá helyezte, miután az indiai gazdasági növekedési modell akadozásának elsõ jelei felütötték fejüket.

A Cseh Köztársaság és Guatemala országkockázati besorolását szintén B-rõl C-re rontotta a Coface.