Élesedõ verseny az ügyfelek pénzéért: új konstrukciók jelennek meg a piacon
2011.05.31
Az életbiztosítók reagáltak leggyorsabban a nyugdíjrendszer átalakítására: több cég már hónapok óta igyekszik hirdetési kampányában felhívni a figyelmet hosszú távú megtakarítási programjára. Nem tétlenkednek azonban a bankok, illetve a befektetési alapkezelõk sem.

Egyre több olyan konstrukció lát napvilágot, mely a rendszeres, akár kisebb összegû megtakarításokat próbálja a befektetési alapokba becsatornázni. Ilyen a Pioneer Alapkezelõ legújabb terméke, a kifejezetten a nyugdíjcélú megtakarításokat szolgáló, úgynevezett céldátumra optimalizált életciklus alap (target-date fund) – írja a nol.hu.

Az életciklusalapok lényege, hogy a befektetések kezelését egy céldátumra, például a nyugdíjba vonulás idejére optimalizálják, amely dátumhoz közeledve csökken a kockázatos befektetések aránya – mondta el a Népszabadságnak Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelõ elnök-vezérigazgatója.

A Pioneer július elején három életciklusalapot indít el: a Horizont néven futó alapok futamideje 9, 14, valamint 19 év, vagyis a kitûzött céldátumok, melyekre ezeket a konstrukciókat optimalizálják 2020, 2025 és 2035. Az alapok várhatóan 35, 50 és 60 százalékos részvényhányaddal indulnak. A futamidõ alatt a nagyobb hozamtermelõ képességgel rendelkezõ kockázatos befektetések aránya fokozatosan csökken: a 19 éves futamidejûnél például induláskor 60 százalék körüli a részvények aránya, amely a futamidõ végére nullára csökken. Az alapok tõkegaranciát azonban nem vállalnak.

A Horizont Alapok normál nyílt végû alapok, vagyis a futamidõ alatt az ügyfél bármikor beszállhat, illetve hozzá is férhet megtakarításához.

Mivel a konstrukció hosszú távú gondolkodást feltételez, ezért a Pioneernél arra számítanak, hogy az alap kezdetben inkább a tudatos megtakarítók körében lesz népszerû, a hamarosan induló elsõ három alapot azonban a tervek szerint a következõ években újabbak követik majd.