Valóban Ázsia lenne a biztosítók mekkája?
2012.07.19
A Geneva Association felmérést végzett több mint 40 biztosító cég ügyvezetõ igazgatójának részvételével a biztosítási szektor várható helyzetérõl a következõ egy évre nézve. A válaszadók 70 százaléka szerint Ázsia, mint feltörekvõ piac rendkívül jelentõs potenciált jelent, de kételyeik vannak a szabályozói és a makro-gazdasági környezettel kapcsolatban. Emellett 46 százalékuk emelte ki Dél-Amerikát, mint lehetséges új biztosítási piacot az elkövetkezõ 12-24 hónapban.

Az új piacokon a CEO-k 75 százaléka szerint kiemelt probléma lehet az eurozóna krízise, emellett a túlszabályozás, illetve a nem megfelelõ szabályozás is kihívások elé állítják a biztosítókat.

A megkérdezettek óvatos optimizmussal tekintenek a szektor jövõjére, 59 százalékuk vár profitemelkedést a következõ egy évben. Mintegy 56 százalék számít a biztosítói díjak emelkedésére, 92 százalékuk pedig a biztosítói kapacitás esetleges növekedését várja.

A gazdasági válság miatt a szektor vezetõinek többsége zuhanást jósol a tõkepiacon, ennek ellenére reméli, hogy a fix kamatozású piacok stabilak maradnak a növekvõ infláció ellenére.

Dr Nikolaus von Bomhard, a Geneva Association elnöke és a Munich Re vezetõségi tagja szerint a biztosítói ágazat alapvetõ stabilizáló szerepet tölt be a társadalomban és a gazdaságban mind a magánszemélyek, mind a vállalatok kárbiztosítása terén. Ehhez pedig a legfõbb vezetõk szerint is elengedhetetlen, hogy megfelelõ kockázatszabályzás legyen érvényben a biztosításokat illetõen.

John Fitzpatrick, a Geneva Association felelõs titkára elmondta: „Hisszük, hogy még hatékonyabb felügyeleti irányelvek és szabályozási rendszer felállításával, illetve folyamatos fejlesztésével a rendszerkockázatok kiküszöbölhetõk, ez pedig mindenki elõnyére válhat.”

Mivel a bankszektor és a biztosítási szféra két különálló üzleti modellre épül, valamint társadalmi szerepük is eltérõ, ezek külön szabályzási rendszert igényelnek.

A felmérés azt mutatja, hogy a biztosító társaságokat aggasztja annak a lehetõsége, hogy a szféra számára valóban helyénvaló eljárási rend helyett a súlypont a politikailag vezérelt szabályozás irányába fog eltolódni - tette hozzá.