Radikális változások az orosz biztosítási piacon
2012.07.23
Bár az orosz biztosítási szektor még gyerekcipõben jár, mégis gyökeres változásokon megy keresztül a közeljövõben – állítja egy friss jelentés.

Az AM Best „Insurance Revolution Begins to Gain Pace” címet viselõ jelentése szerint bár a biztosítási penetráció még alacsony, azonban a piac összesített díjbevétele folyamatosan emelkedik, köszönhetõen a különféle biztosítási vonalak kötelezõvé tételének. Az önkéntes biztosítások iránti alacsony lakossági igény elsõsorban a pénzügyi szektor iránti bizalmatlansággal magyarázható, amit a biztosítótársaságok rendkívül nagy száma is növel.

2011 végén összesen mintegy 579 bejegyzett biztosítótársaság mûködött Oroszországban, amely jelentõs csökkenést mutat a 20 évvel ezelõtti 4000-hez képest. A jelentés szerzõje, Yvette Essen szerint a vállalatok számának folyamatos csökkenése a különbözõ adó-optimalizálási termékek számának drasztikus csökkenését, valamint a magasabb tõkekövetelményeket tükrözi.

Az elmúlt évek összehangolt erõfeszítései arról szóltak, hogy eloszlassák az orosz biztosítási piacról azt a képet, hogy csak az adóoptimalizálást szolgálják, így a szürke rendszereken történt rajtaütéseknek köszönhetõen jelentõsen lecsökkent a piaci szereplõk száma is – olvasható az AM Best elemzésében.

A biztosítási piac méretei alapján az elemzõk szerint maximum 100 biztosítótársaság léte indokolt Oroszországban. A piacot várhatóan elhagyó kis cégek azonban alig lesznek hatással a díjbevételek növekedésére, miivel a nagyobb biztosítók folyamatosan növeli dominanciájukat a piacon.

Erõsödõ középosztály, hiányzó bizalom

Az állami monopólium 1988-as megszûnése óta az orosz biztosítási piac rendkívüli változásokon ment keresztül. A biztosítási törvény 1992-es elfogadása óta a díjbevétel jelentõsen megnövekedett, azonban a piac továbbra is töredezett.

A bejegyezett 527 biztosítótársaság összes díjbevétele 2011-ben megközelítette az 1300 milliárd rubelt (9500 milliárd forint), amely 22,1%-os növekedést jelent a 2010-es bevételekhez képest. A kárkifizetések összege meghaladta a 890 milliárd rubelt, amely 15,8%-kal magasabb, mint 2010-ben.

Az erõs növekedés ellenére a piac továbbra is kicsinek számít: 2010-ben 19. helyen állt a világ legnagyobb biztosítási piacainak ranglistáján, a maga 142,9 milliós lakosságával. Ezzel szemben Írország például, melynek lakossága mindössze 4,5 millió fõ, a 18. helyen végzett. A BRIC országokkal összehasonlítva messze Oroszország biztosítási piaca a legkisebb.

Az orosz díjbevételek nagy része, egészen pontosan 56%-a a kötelezõ biztosítási vonalakon keletkezett 2011-ben, melyen belül a legnagyobb arányt a kötelezõ egészségbiztosítás teszi ki.

Az önkéntes, nem-életbiztosítások díjbevétele 2007 és 2011 között mintegy 35%-kal emelkedett, amely így 2011-ben közel 520 milliárd rubelt tett ki. Ahogy a legtöbb fejlõdõ biztosítási piacon, Oroszországban is a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítás teszi ki az nem-életbiztosítások nagy részét, melyet a lakásbiztosítások követnek. A pénzügyi válságból való kilábalásnak köszönhetõen az autóeladások is emelkedésnek indultak: januártól áprilisig mintegy 18%-kal nõtt az új autó eladások száma.

Az orosz életbiztosítási piac azonban meglehetõsen kicsinek nevezhetõ: 2011-ben a teljes díjbevétel mindössze 2,7%-a keletkezett ebben az ágazatban, amely GDP-hez mérten alig éri el a 0,1%-ot. Ez elsõsorban a pénzügyi intézmények iránti alacsony lakossági bizalommal, valamint a rendkívül magas – 2008-ban 13,3%-os – inflációval magyarázható, amely nem ösztönözi a lakosságot a megtakarításra. Az erõsödõ középosztály ellenére – idén várhatóan 9,6%-kal nõ az egy fõre jutó GDP – az életbiztosítási ágazat meglehetõsen nagy kihívások elé állítja a biztosítókat. Ezt mutatja a Munich Re lépése is, amely 2011-ben bezárta oroszországi életbiztosítási leányvállalatát.

Még mindig nem elég tõkeerõsek a társaságok

A 10 legnagyobb orosz biztosító mérlegét megvizsgálva az látható, hogy mindegyikük gyors növekedésen ment keresztül, bár növekedésük meglehetõsen eltérõ képet fest a fontosabb biztosítási szerzõdések megszerzése, vagy épp elvesztése, valamint a szabályozási környezet változása miatt.

A biztosítótársaságok rendkívül nagy száma erõs versenyt eredményezett a piacon. A szereplõk közül néhányan a piaci részesedés mindenáron történõ növelése helyett inkább a nyereséges portfoliók kiépítését, illetve fenntartását helyezik stratégiájuk középpontjába.

A biztosítási kockázatok nagyságához képest azonban még mindig gyengének nevezhetõ a társaságok tõkehelyzete, azonban a minimális tõkekövetelmények szintje várhatóan emelkedni fog. Az AM Best szerint a társaságok felénél tõkeemelésre lesz szükség.