Goldman: egyre kockázatéhesebbek a biztosítók?
2012.07.23
A biztosítók többsége általában pesszimista a befektetési lehetõségeket illetõen, ennek ellenére fokozni kívánják kitettségüket a magas kockázatú befektetési eszközök iránt – derül ki a Goldman Sachs felmérésébõl.

A befektetési bank a világ 152 legnagyobb –globálisan közel 4 ezer milliárd dollár vagyonnal rendelkezõ - biztosítója körében végzett felmérésébõl kiderül, hogy sok vállalat átalakítani készül a hagyományosan konzervatív eszközallokációját.

A válaszokból az derül ki, hogy a szektor várhatóan növelni fogja a kevésbé likvid befektetési eszközök - így a magasabb hozamot ígérõ kötvények, a feltörekvõ országok állampapírjai, illetve a private equity-k – arányát a portfolióján belül.

A portfolió átrendezése érdekében a biztosítók azt tervezik, hogy csökkenteni fogják a készpénz és egyéb rövid lejáratú eszközök, valamint az európai államkötvények arányát.

A megkérdezett biztosítók majdnem fele úgy érzi, hogy befektetési lehetõségei egyre romlanak, és csupán 14%-a érez javulást, 38%-uk pedig stagnálást tapasztal. A legfontosabb megállapítás azonban az, hogy a biztosítók kétharmada szerint az alacsony befektetési hozamok jelentik a legnagyobb kockázatot. A Goldman szerint ez az legfõbb oka a magasabb hozamú eszközosztályok iránti felfokozott érdeklõdésüknek.

A Goldman Sachs vagyonkezelõje szerint a felmérés rendkívül aggasztó jelenségre hívja fel a figyelmet, amely a legtöbb nyugati befektetõt jellemzi. Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy a legtöbb befektetõnek egyszerûen nincs lehetõsége nagyobb kockázatú eszközökbe fektetni, tekintettel saját kötelezettségeik jellegére.

Az alacsony kamatlábak különösen nagy fejfájást okoznak az USA, és néhány európai ország életbiztosítói számára, melyek viszonylag nagyvonalú garanciákat ajánlanak a kötvénytulajdonosaik számára. A pénzügyi válságot követõen a biztosítók többsége növelte a likvid eszközök, így a készpénzállomány arányát, és erõsen konzervatív megközelítést alkalmazott az eszközallokáció tekintetében.

Néhány év múlva a biztosítók rendkívül szerény befektetésbõl származó bevétellel lesznek kénytelenek szembesülni, ezért már most magasabb hozamot biztosító eszközök után kell nézniük – véli a Goldman Sachs. A kockázatosabb eszközök iránti fokozott érdeklõdés mellett az is kiderült a felmérésbõl, hogy a megkérdezett biztosítók túlnyomó többsége (81%) növelni szeretné portfolióján belül a befektetési fokozatú amerikai vállalati kötvények arányát. A felvázolt befektetési tervek alapján ugyanakkor a részvények iránti érdeklõdés nem valószínû, hogy jelentõsen megugrik: mindössze a megkérdezettek 21%-a mondta, hogy növelni szeretné részvénykitettségét, tíz százalékuk viszont kifejezetten a csökkentés mellett érvelt.

A válaszokból az is kiderült, hogy a biztosító körében viszonylag korlátozott az érdeklõdés a hazai államkötvények iránt. A BlackRock idén megjelent tanulmánya szintén azt mutatta, hogy a biztosítók eszközeik mintegy kétharmadát tartják fix kamatozású értékpapírokban, 38%-át vállalati kötvényekben, 28%-át pedig államkötvényekben. A részvény jellegû kitettségük mindössze 15%, a hedge fundok, származtatott eszközök, ingatlanok és egyéb alternatív befektetési eszközök pedig mindössze eszközeik 11%-át teszik ki.