Fitch: szerény javulásra számíthatnak az életbiztosítók
2012.07.23
A második negyedéve tartó részvénypiaci esést, valamint a másutt sem enyhülõ nyomást látva a Fitch arra számít, hogy a 2012-es év eredményei szerényebbek lesznek az amerikai életbiztosítók számára, mint azt az elsõ negyedéves javulás indokolná.

A javuló díjbevételek, a folyamatos költségmenedzsment, a kedvezõ befektetési eredmények és a végrehajtott akvizíciók mindegyikre szerény eredmény javuláshoz vezethet idén az USA életbiztosítási piacán –véli a Fitch Ratings.

Egy néhány cégcsoportból álló minta alapján a Fitch azt is megállapította, hogy az átlagos korrigált eszközarányos megtérülés 0,97%-ra javult idén, szemben a 2011-es 0,88%-kal. A javulás az elsõ negyedéves eredményeket mutatja, amikor is az S&P 500 index értéke is 12%-ot emelkedett. A részvénypiacokon bekövetkezett második negyedéves zuhanás ugyanakkor egy jóval szerényebb eredménynövekedést jelez a teljes évre.

A hitelminõsítõ intézet éppen ezért mérsékelt javulásra számít 2012-ben az iparág jövedelmezõségét tekintve, fõként a makrogazdasági környezet által keltett bizonytalanság okán. Mivel a kamatlábak várhatóan továbbra is alacsony szinten maradnak – akár egészen 2014 végéig – a Fitch szerint a biztosítóknak rendkívül nehéz lesz javulást elérniük a hozamok, illetve a nyereség alapú kamatfedezeti mutatók terén az idei évben.

Ezek a kihívások, az eurózóna adósságválságával, illetve annak potenciális továbbterjedésével, és a lassú gazdasági fellendüléssel karöltve arra kényszeríthetik az életbiztosítókat, hogy visszafogják a fix életjáradékot kínáló termékek, illetve az egyéb, kamatláb érzékeny termékek értékesítését.

Pozitívumként jegyzi meg ugyanakkor a jelentés, hogy a hitelhez kapcsolódó befektetési veszteségek szintje továbbra is visszafogott, köszönhetõen a kereskedelmi jelzáloghitelek általános jó teljesítményének.