Merénylet a moziban: mérföldkõ lehet a mozibiztosítások történetében
2012.07.24
A kockázatkezelésben és biztonsági szabályozásban való szigorításokat eredményezheti a filmszínházakban az a Coloradoban lejátszódott mozis tragédia, amely során egy férfi berontott „A sötét lovag – Felemelkedés” címû új Batman film premierjére múlt pénteken, és tüzet nyitott a nézõkre. 12 ember vesztette életét.

A feketébe öltözött álarcos férfi az elmondások alapján péntek 12 óra 41 perckor lépett be a moziterembe a vészkijáraton át, amikor is füstgránátot dobott a tömegbe, és tüzet nyitott a nézõtérre. Hetvenegy ember sebesült meg, tizenkettõ pedig életét vesztette.

„Egy ilyen merénylet után természetesen minden filmszínház-tulajdonos jóval szigorúbban és éberebben kell, hogy fellépjen az emberek biztonsága érdekében – nyilatkozta Lance J. Ewing a Chartis biztosító szakértõje. Hozzátette, sajnos az eset nem egyedülálló, hiszen történt már ehhez hasonló tragédia bevásárló központokban, sporteseményeken, politikai megmozdulásokon.

Ilyenkor nyilvánvaló, hogy a közvélemény és a hivatalos szervek elvárják a hely biztonságosabbá tételét, a prevenciós intézkedéseket és a kockázatértékelést, de ennek ellenére elõfordulhatnak elõre nem kiszámítható tragédiák. Ewing ismeretei alapján jelenleg nincs olyan mûködõ mozi, ahol biztonsági beléptetõrendszer mûködik és ahol állandó, fegyveres biztonsági õrök dolgoznak, maximum kiemelt eseményeken.

A mozikban általában zárt rendszerû megfigyelõ kamerákkal dolgoznak, melyeket fõleg a pénztárak környékén helyeznek el. Egy Batman premieren bevett szokásnak számít, hogy a rajongók beöltöznek, maszkot húznak. Szemtanúk elmondása alapján sokan azt hitték, a füstgránát és a fekete ruhás, fegyveres férfi is a show része.

Szakértõk szerint a jövõben komolyabb szabályozások várhatóak ezzel kapcsolatban is.

Mindenhol szigorítanak

A rendõrség fokozott védelmi intézkedésekbe kezdett „A sötét lovag – Felemelkedés” c. film további vetítési helyszínein is. Chicagoban a rendõrség közleményben közölte: kapcsolatban állnak a jogi hatóságokkal, akik vizsgálják az esetet, továbbá megerõsítik minden filmszínház biztonsági rendszerét.

A Cinemark és a National Association of Theaters Owners szintén közleményben fejezte ki mély sajnálatát a tragikus incidens kapcsán, a Warner Bros. pedig elhalasztotta pénteki párizsi premierjét.

A károkat a biztosítók állják

Szakértõk szerint azonban a mozik üzemeltetõi továbbra sem fognak több pénzt költeni a biztonsági elõírások betartására és megerõsítésre, hiszen a károkat inkább a biztosítóikkal számolják el.

Többféle kockázatról beszélhetünk a szórakoztatóiparral kapcsolatban, a pénteki lövöldözés azonban nem egy átlagos példa, hiszen ha az ember egy moziban bekövetkezõ tragédiára gondol, általában tûzesetet ért alatta, de még annak is kevés az esélye. Ez az eset tehát alapjaiban változtathatja meg a mozik biztonsági elõírásait, hogy még egyszer ne fordulhasson elõ hasonló mészárlás. „Egy ilyen tragédia bekövetkezése annyira ritka és kiszámíthatatlan egy moziban, hogy nagyon nehéz kivédeni és felkészülni rá” - tette hozzá Ewing.

„Nem védhetünk ki minden bajt a világon, fõleg nem teljesen véletlenszerû erõszakos eseményeket, léteznek azonban olyan tréningek, melyek segítségével megtanulható, hogyan kell hasonló helyzetben reagálnunk egy fegyveres merénylõre, vagy mit kell tennünk krízishelyzetben, például egy földrengés során.” – fejtette ki végül Ewing.