Életveszélyes lehet a Facebookozás
2011.10.06
Megduplázza a reakcióidõt a vezetés közbeni smsezés, vagy e-mailezés, és a felvillanó fényekre, lámpákra sem jut elég figyelem közben – állítja egy friss kutatás.

A Texasi Egyetem Közlekedési Intézete által készített tanulmány azt vizsgálta, valódi vezetõi környezetben, hogy milyen hatása van a vezetés közbeni üzenetküldésnek. „Lényegében a vezetés közbeni smsezés megduplázza a vezetõk reakcióidejét, melynek következtében kevésbé képesek reagálni a hirtelen jelentkezõ veszélyhelyzetekre” – mondta a kutatást vezetõ Christine Yager.

A felmérés során 42 – 16 és 54 év közötti – vezetõt vizsgáltak meg egy 17 km-es útszakaszon sms írás és fogadás közben, illetve úgy, hogy csak a vezetésre koncentráltak. A kutatók arra kérték õket, hogy egy sárga fény felvillanásakor azonnal álljanak meg, és ekkor megmérték reakcióidejüket.

A tipikus reakcióidõ smsezés nélkül egy-két másodperc volt, míg üzenet írás, vagy fogadás esetén három-négy másodperc, függetlenül attól, hogy írta,vagy csak olvasta a szöveget. A kutatók azt is megállapították, hogy az smsezõ vezetõk körében 11-szer gyakrabban fordult elõ, hogy észre sem vették a felvillanó jelzést.

Az üzenet írása, illetve olvasása ugyanolyan mértékben veszélyesek – tette hozzá Yager. A reakcióidõ meghosszabbodása a mostani kutatás során nagyobbnak bizonyult, mint egy korábbi, laborban végzett kutatás során. Yager szerint a 3-4 másodperces lemaradás különösen veszélyes lehet, hiszen autópálya-sebességnél az autó egy egész futballpálya hosszúságú szakaszt is megtesz ennyi idõ alatt.

Az smsezõ vezetõk körében szintén gyakrabban fordult elõ a teszt során, hogy letért saját autósávjából. Természetesen a teszt során kapott eredmények nem csak smsezésre, de e-mailezésre, facebookozásra is érvényesek.