Rábólintott az EB: tovább terjeszkedhet Európa legnagyobb biztosítója
2012.07.25
Az Európai Bizottság engedélyt adott az Allianz biztosítónak, hogy felvásárolja a Groupama tulajdonában lévõ Gan Eurocourtage brókercég nem-életbiztosítási portfolióját. Az EB szerint az ügylet nem vet fel versenyjogi aggályokat.

A felvásárolni szándékozott portfolió nem-életbiztosítási szerzõdésekbõl, hozzájuk kapcsolódó brókeri ügyletekbõl, eszközökbõl és forrásokból áll. Az Allianz idén április végén erõsítette meg, hogy kizárólagos tárgyalásokat folytat a Gan Eurocourtage biztosítási egység ügynöki tevékenységet végzõ ágáról.

Az EB vizsgálata megerõsítette, hogy az ügylet nem vet fel versenyjogi aggályokat, mivel nem változtatja meg jelentõsen a piaci szerkezetet. Az EB különös hangsúlyt fektetett a tervezett felvásárlási ügylet versenyellenes hatásaira a francia nem-életbiztosítási piacon, elsõsorban a termékek, a szerzõdéskötés és az értékesítés vonatkozásában.

Franciaország ugyanis az egyetlen ország az Európai Gazdasági Térségben, ahol a két vállalat tevékenysége átfedi egymást.

Mivel az ügylet nyomán a két cég piaci részesedése csak kis mértékben emelkedne, együttes piaci részesedésük viszonylag alacsony és számos versenytárs tevékenykedik a piacon, az EB arra a következetésre jutott, hogy nem állnak fenn versenyjogi aggályok.

A bejelentésre nem sokkal azután került sor, hogy a Helvetica Group közölte, szeretné felvásárolni a Gan Eurocourtage franciaországi közlekedési biztosítási portfolióját.